Transplantul de celule în interiorul ficatului reprezintă o procedură care are potenţialul de a determina o regenerare completă a acestui organ, afirmă oamenii de ştiinţă britanici, citaţi de bbc.com.
Cercetătorii de la Medical Research Council au demonstrat prin intermediul unui studiu realizat pe şoareci faptul că un ficat sever bolnav poate fi readus la o stare de funcţionare aproape normală.
Ei consideră că studiul lor, publicat în Nature Cell Biology, ar putea să îi ajute pe oamenii aflaţi pe listele de aşteptare în vederea unui transplant hepatic.
O serie de teste suplimentare se desfăşoară în această perioadă pe ţesuturi umane.
Ficatul deţine o capacitate remarcabilă de a se reface. Chiar dacă jumătate din organ este îndepărtat pe cale chirurgicală, ficatul poate să crească la loc şi să ajungă la dimensiunile iniţiale.
Autorii studiului, cercetători la Universitatea Edinburgh, au analizat potenţialul regenerativ al ficatului.
În mod normal, principalul tip de celule din ficat – hepatocite – sunt capabile să asigure o regenerare a organului.
Unul dintre autorii studiului, profesorul Stuart Forbes, a explicat: „Hepatocitele, în mod normal, se divid foarte uşor, dar în cele din urmă ele renunţă la această abilitate de a se divide, pe măsură ce îmbătrânesc, iar acesta este procesul pe care îl observăm în toate cazurile de afecţiuni hepatice severe”.
Cercetătorii din Edinburgh au analizat un grup de celule strâns înrudite cu hepatocitele – celulele suşă din ductul biliar.
Injectarea acestor celule în ficatul bolnav al şoarecilor a dus la o regenerare aproape completă a organului.
„Scopul final este de a dezvolta o terapie celulară aplicabilă din punct de vedere clinic pentru pacienţii diagnosticaţi cu insuficienţă hepatică cronică, pentru care transplantul nu reprezintă o opţiune”, a spus profesorul Forbes.
Autorii studiului spun, de asemenea, că ţesuturile din ficat care nu sunt potrivite pentru transplant ar putea fi o sursă de astfel de celule.
Totuşi, profesorul Forbes consideră că transplantul de ficat rămâne principala opţiune pentru pacienţi şi îi îndeamnă pe britanici să se înscrie în număr mai mare în registrul donatorilor de organe din această ţară.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…