Din cuprinsul articolului
Solstițiul de iarnă 2023 va avea loc în noaptea din 22 spre 23 decembrie, marcând începutul oficial al iernii astronomice. Va fi cea mai lungă din an, moment în care Soarele atinge cea mai mare distanță sudică față de ecuator.
Durata zilei va atinge minimul său, pe data de 22 decembrie, cu 8 ore și 50 de minute. În același timp, durata nopții atinge apogeul, cu 15 ore și 10 minute (pentru București). Solstițiul de anul acesta are loc la ora 05:27, potrivit site-ului astro-urseanu.ro.
În următorii ani, solstițiul va fi marcat astfel:
2024 – 21 decembrie 11:21,
2025 – 21 decembrie 17:03,
2026 – 21 decembrie 23:50, 2027 – 22 decembrie 04:42,
2028 – 21 decembrie 10:20.
Obiceiurile româneşti din preajma solstiţiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului. Este substituit cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat şi incinerat simbolic în noaptea de Crăciun.
Altă simbolistică este taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Ţurca sau Boriţa, care, după ce însoţeşte unele cete de colindători, este ”omorât”.
Iar porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, este sacrificat ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie).
Aceste evenimente erau marcate de străbuni prin obiceiul urcării pe munte, cu torţe aprinse, pentru a întâmpina răsăritul Soarelui şi a se închina acestuia, precum şi altor zeităţi.
După rugăciune, se ţineau petreceri cu foc, se cânta şi se dansa până la asfinţit, când oamenii coborau la casele lor.
După cucerirea Daciei de către romani, substratul autohton al sărbătorilor de iarnă a fost îmbogăţit cu Saturnaliile şi Calendele lui ianuarie.
Credinţa populară că în nopţile în care se produce solstiţiu ar înflori feriga este atestată în mai multe zone etnografice din ţară.
Potrivit tradiţiei, cel care veghează şi surprinde acel moment va avea noroc în casă şi în dragoste.
În realitate, feriga este o plantă inferioară care nu înfloreşte şi se înmulţeşte prin spori.
Se spune că de solstițiu nu este bine să fii singur, ci să petreci în compania cuiva în această cea mai lungă noapte a anului. În unele părți, oamenii urcă dealuri și aprind buturugi, iar tradiția de a oferi ajutor oamenilor nevoiași rămâne vie.
În această noapte magică, lumea se unește în sărbătorirea luminii în mijlocul întunericului și în recunoașterea ciclului continuu al vieții și al naturii.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…