Sari la conținut

„Solidaritatea Sanitară” lansează Protestul pentru drepturile neacordate. Ce sunt îndemnați să facă lucrătorii din sănătate?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Solidaritatea Sanitară” lansează Protestul pentru drepturile neacordate. Ce sunt îndemnați să facă lucrătorii din sănătate?

Într-un comunicat de presă publicat pe pagina oficială de Facebook, Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că a lansat „Protestul pentru drepturile neacordate”, o formă inedită de acțiune pentru recuperarea drepturilor cuvenite.

„Solidaritatea Sanitară” lansează Protestul pentru drepturile neacordate

„Federația „Solidaritatea Sanitară” lansează o formă inedită de acțiune numită Protestul pentru drepturile neacordate, dedicată cuantificării nedreptății suferite de profesioniștii din sănătate și recuperării pierderilor/acordării drepturilor cuvenite.

Acțiunea are în vedere faptul că în situația actuală fiecare lucrător din sănătate este afectat de cel puțin una dintre multiplele nedreptăți ce marchează acordarea drepturilor salariale în sistemul public de sănătate”, se arată în comunicatul celor de la Solidaritatea Sanitară.

Ce sunt îndemnați să facă lucrătorii din sănătate?

Lucrătorii din sănătate sunt îndemnați săposteze un fluturaș de protest pe conturile personale de Facebook.

„În cadrul acestui protest fiecare lucrător din sănătate are posibilitatea să lanseze un fluturaș de protest (pe pagina dedicată și pe contul FB personal) în care indică public drepturile salariale care nu i-au fost acordate, defalcate pe luna aleasă și calculate pe întreaga perioadă a pandemiei.

Calculul salariului actual și cel la care ar trebui să aibă dreptul este făcut prin intermediul Calculatorului de salarii, fiecare lucrător completându-și informațiile specifice.

Mai mult, lucrătorii din sănătate pot transmite o petiție fiecărui parlamentar din județele în care lucrează fiecare în parte.

„Totodată, o petiție (sub forma altui fluturaș) este transmisă de lucrătorii care aderă la acest protest fiecărui parlamentar din județul în care persoanele își desfășoară activitatea profesională. Prin intermediul acesteia profesioniștii din sănătate le solicită parlamentarilor acordarea tuturor drepturilor firești, revendicările putând fi găsite și pe pagina protestului.

Mulțimea fluturașilor de protest completați până acum poate fi găsită pe pagina dedicată acestei acțiuni”, se arată în comunicat.

Lucrătorii din sănătate sunt în prima linie a luptei împotriva pandemiei de 20 de luni

În condițiile în care lucrătorii din sănătate se află „în prima linie” de aproape doi ani, revendicările acestora vizează doar acordarea drepturilor ce li se cuvin.

„Aceasta este o cale de acțiune adecvată contextului, profesioniștii din sănătate dovedind astfel că preocupare pentru tratarea pacienților depășește ca importanță acțiunile în stradă pentru propriile interese. Dată însă fiind amploarea drepturilor afectate, de consecințele indiferenței în formă continuată a decidenților politici față de profesioniștii din sănătate pot avea grave consecințe.

Este evident că în acest context acțiunile cu caracter preventiv la adresa pandemiei trebuie dublate de măsuri care să prevină situațiile în care nemulțumirea va scoate lucrătorii în stradă sau îi va determina să întrerupă activitatea profesională.

Trebuie remarcat faptul că în condițiile în care profesioniștii din sănătate sunt în prima linie a luptei împotriva pandemiei de cca. 20 de luni, la epuizarea profesională adăugându-se seria de restricții care le afectează viața personală (imposibilitatea luării concediilor de odihnă și seria detașărilor constituind doar câteva exemple), revendicările lor vizează doar acordarea drepturilor ce au ca izvor legea”, au mai spus cei de la Federația Solidaritatea Sanitară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel