Cristina Lica
Un aparat ce „înlocuiește” soarele e cea mai bună soluție în sezonul rece pentru bolnavii cu psoriazis, vitiligo și alte afecțiuni ale pielii. Avantajul e că pacienții reușesc să scape și de tratamentul ce provoacă efecte adverse severe
Un minut în cabina cu „soare” echivalează cu o zi de plajă pentru bolnavii cu psoriazis, de la formele ușoare până la cele cu pete extinse pe tot corpul. Spre deosebire de ultravioletele periculoase, aparatul-minune PUVA emite raze UVB de bandă îngustă și acționează țintit, fără a fi cancerigen.
Cea mai nouă versiune a aparatului se găsește într-o clinică privată din București și a fost adusă tocmai din SUA. Versiuni mai vechi ale aparatului se găsesc și la Spitalul Colentina din Capitală.
Primele rezultate, după două săptămâni
Inițial, pacientul e testat cu un aparat care determină doza de ultraviolete eficientă în cazul său, ținând cont de culoarea pielii, a ochilor, sensibilitate, dar și de extinderea bolii. În funcție de aceste caracteristici, un pacient poate sta în solar între zece secunde și cel mult două minute. Este nevoie de două – trei ședințe pe săptămână, iar efectele încep să se vadă cam după două săptămâni.
„După ce ai obținut rezultatele dorite, mai este nevoie de o ședință de întreținere pe lună. Asta în lunile de toamnă și de iarnă, pentru că vara recomandăm bolnavilor cu psoriazis expunerea la soare cu protecție”, spune medicul dermatolog Lucian Russu, care într-o lună a testat deja aparatul pe zece pacienți.
Foarte important este că pacienții scapă în scurt timp de tratamentul cu cortizon, care are efecte adverse severe, de la îngrășare, retenție de apă și tulburări digestive, până la dereglări psihice. Aparatul nu are contraindicații și poate fi folosit și în cazul copiilor. „Nu toate aparatele sunt originale, pacienții trebuie să fie foarte atenți ca în interior să aibă un cod de bare roșu-albastru”, explică dermatologul.
Boli care „strică” aspectul fizic
Psoriazisul este o boală autoimună ce apare ca urmare a creșterii exagerate a celulelor și se manifestă prin leziuni îngroșate, rozalii-albicioase la nivelul pielii. Petele au diverse dimensiuni și apar în special la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, membrelor și pe spate, și sunt însoțite de mâncărime, îndeosebi la debutul bolii. În formele ușoare, poate fi ameliorat cu unguente, creme și alte tratamente, însă, în cazul formelor mai grave, e nevoie de imunosupresoare și tratamente biologice, care au efecte adverse severe. Pacienții cu vitiligo, în schimb, au zone cu piele complet lipsită de pigment. În cazul lor, PUVA poata readuce o anumită repigmentare.