Sari la conținut

Soia poate cauza cancer la sân? Iată ce spun specialiștii

Tofu, soy milk and edamame, studio shot

Blamată pe vremea comunismului, soia este de fapt unul dintre alimentele recomandate de specialiștii în nutriție în perioadele de post și nu numai. Soia conține o cantitate dublă de proteine față de carne. Tocmai din acest motiv, consumul de soia ar trebui să fie limitat la câteva linguri pe zi.

Soia cauzează cancer de sân?

Într-adevăr, unele cancere de sân evoluează în prezenţa estrogenului, iar soia este o sursă de fitoestrogen. Cu toate acestea, nu există nicio legătură directă între consumul de soia şi cancer.

În unele studii pe animale, s-a observat că izoflavonele pure, compuşii din soia care din punct de vedere chimic se aseamănă cu estrogenul, pot promova creşterea tumorilor. Cu toate acestea, la oameni izoflavonele acţionează altfel decât în cazul rozătoarelor. În plus, concentraţia de izoflavone în suplimente este mai mare decât cea în produsele alimentare pe bază de soia.

„Chiar dacă studiile pe animale au arătat efecte mixte asupra evoluţiei cancerului de sân ale suplimentelor de soia, studiile la om nu au demonstrat că un consum al alimentelor pe bază de soia ar face rău. Consumul moderat este sigur atât pentru femeile care au supravieţuit unui cancer de sân, cât şi pentru populaţia generală, riscul de a dezvolta cancer ajungând chiar să fie diminuat”, a declarat Marji McCullough, directorul strategic privind epidemiologia nutriţională a Societatăţii Americane de Cancer.

Bărbaţii nu ar trebui să mănânce soia?

Conţinutul crescut de fitoestrogen i-a determinat pe unii bărbaţi să-şi facă griji în ceea ce influenţa produselor de soia asupra nivelului de testosteron. Studiile clinice dezmint acest teorii. Există doar două cazuri raportate în care bărbaţii s-au confruntat cu efectele feminizare ca urmare a consumului foarte mare de produse din soia (unul cu diabet zaharat de tip 1). De fapt, bărbaţii pot chiar beneficia de pe urma consumului de soia, deoarece le poate reduce riscul de a dezvolta cancer de prostată.
 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel