Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în această vară o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, a anunţat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu.
El a prezentat datele unei recente campanii desfăşurate în Delta Dunării în cinci localităţi, ocazie cu care au fost consultate 150 de persoane, la 5-6 fiind depistate afecţiuni grave de piele din cauza expunerii la soare.
Campania „Patologia cutanată a Deltei Dunării” s-a desfăşurat în perioada 30 mai-2 iunie, fiind consultaţi gratuit peste 150 de locuitori ai comunelor Mahmudia şi Murighiol. Din nefericire, au fost depistate mai multe cancere de piele, a arătat dr. Alin Nicolescu.
Potrivit acestuia, SRD va relua cât mai des această acţiune pentru că aceşti oameni au o reală nevoie de consultaţii dermatologice periodice fiind expuşi zilnic unor radiaţii solare extrem de puternice.
„Prin prezenţa noastră în localităţile din Deltă încercăm să fim un suport real pentru aceşti pacienţi”, a explicat el.
Alin Nicolescu a anunţat că în acest an societatea va începe alcătuirea registrului electronic pe module pentru pacienţi cu leziuni precanceroase şi chiar maligne şi va purta atât avizul Ministerului Sănătăţii, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cât şi al pacientului.
Având în vedere această patologie gravă, cu prilejul celei de-a VIII a ediţii a EuroMelanoma Day s-a demarat şi această nouă campanie care se desfăşoară în parteneriat cu Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie (EADV), a punctat secretarul general al SRD.
Anul acesta, SRD şi-a propus să aducă medici dermatologi tot mai aproape de pacienţi în lupta contra cancerului de piele, aceştia urmând să ofere informaţii şi să acorde consultaţii gratuite populaţiei aflate pe litoralul Mării Negre în staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Neptun şi tinerilor din liceele bucureştene şi din Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu. Mureş, Timişoara, Braşov, Constanţa, Craiova, Oradea şi Sibiu.
„Şi această acţiune are acelaşi scop, dublu scop. Pe de o parte, are în vedere sensibilizarea opiniei publice faţă de pericolul expunerii la radiaţiile solare şi tocmai de aceea am ales să derulăm campania pe litoral, iar, pe de altă parte, şi cred că este scopul cel mai important încurajarea prezentării la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD.
Campania „Pune stop cancerului de piele! Informează-te!” se va desfăşura simultan în cele trei staţiuni, în perioadele 28-30 iunie, 12-14 iulie şi 9-11 august în intervalul orar 8,00-17,30.
În locurile ce vor fi special amenajate pe plaja hotelului Iaki din Mamaia, a hotelului Europa din Eforie Nord, precum şi pe plaja din Neptun – zona „La steaguri”, minimum 12 medici dermatologi din ţară, câte patru în fiecare staţiune (cărora li se vor adăuga medici din Constanţa), vor oferi consultaţii şi informaţii gratuite.
Pe lângă pliantele informative legate de depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, aceştia vor mai primi şi mostre de creme fotoprotectoare.
„Ne dorim să reducem cât mai mult gradul îmbolnăvirilor din rândul populaţiei, în contextul în care riscul apariţiei cancerelor de piele a crescut foarte mult prin expunerea la radiaţiile solare tot mai puternice, un semnal de alarmă fiind dat şi de creşterea din ultima perioadă a adresabilităţii la medicul dermatolog”, a afirmat dr. Nicolescu.
El a precizat că acţiunile SRD se vor îndrepta şi spre locuitorii zonelor montane, dând exemplu keratoza actinică, un stadiu precoce al unei alte forme de cancer cutanat, ce apare pe pielea expusă timp îndelungat la soare. Potrivit studiilor, această afecţiune este întâlnită frecvent la rasa albă – mai ales la persoane blonde, roşcate, cu ochi verzi sau albaştri, la cei care trăiesc mult în aer liber, la altitudini mari. Prezenţa keratozei actinice creşte cu înaintarea în vârstă.
Aproximativ 50% din persoanele peste 50 ani prezintă keratoze actinice. Afecţiunea este considerată o leziune precanceroasă. Din acest motiv, tratamentul precoce previne evoluţia către o boală gravă. Astăzi există tratamente de scurtă durată şi foarte eficiente pentru keratoza actinică.
„Keratoza actinică poate fi prevenită prin evitarea expunerii îndelungate la soare şi folosirea unei creme cu factor de protecţie solară. În general, trebuie examinată pielea pentru afecţiuni sau alte tumorete suspecte, periodic, în special dacă expunerea la soare este mai îndelungată”, a evidenţiat dr. Alin Nicolescu.
El a subliniat că la începutul expunerii la soare trebuie să se utilizeze creme cu factor de protecţie mare, 50+, iar după două-trei zile se pot folosi şi creme cu factor de protecţie mai mic+25.
Nu trebuie uitat că şi simplul mers pe stradă când este soare puternic este periculos şi trebuie folosite haine cu protecţie solară – ţesături pline, pălării cu boruri mari, ochelari de soare şi creme de protecţie, procurate din farmacii.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…