Sari la conținut

Şocant! Băutura populară zilnică care ar putea crește riscul de cancer la ficat. Recomandarea experților

consumul de cafea
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
consumul de cafea

Şocant! Băutura populară zilnică care ar putea crește riscul de cancer la ficat cu 78 %.

Ceaiul și cafeaua sunt un aliment de bază pentru persoanele din toate categoriile de vârstă, de la studenții care învață și oamenii care lucrează, până la vârstnicii care se bucură de timpul liber acasă.

Mai multe studii asociază aceste băuturi cu o viață mai lungă și mai sănătoasă, împreună cu un risc mai scăzut de boli cronice precum diabetul.

Şocant! Băutura populară zilnică care ar putea crește riscul de cancer la ficat cu 78 %

Cu toate acestea, a ieșit la lumină un studiu care stabilește o legătură șocantă între cafea și ceai și posibila lor legătură cu riscul de cancer la ficat. Se pare că cei cărora le place cafeaua sau ceaiul cu o un pic de zahăr, ar putea fi cu 78% mai predispuși la riscul de cancer la ficat.

Cancerul hepatic este o boală cu o rată scăzută de supraviețuire, până la 13% timp de aproximativ cinci ani de la diagnosticare.

Pentru aceasta, experții de la Universitatea din Carolina de Sud au analizat starea de sănătate a 90.000 de femei aflate în postmenopauză timp de 18 ani în medie, după ce le-au dat un chestionar alimentar.

Șapte la sută femei au raportat că consumă una sau mai multe porții de 300 de grame de băuturi îndulcite cu zahăr pe zi.

Cancer hepatic. Simptome

Dintre participanți, 205 femei au dezvoltat cancer la ficat cu simptome precum:

1. Pierderea poftei de mâncare

2. Senzație de rău

3. Oboseală

4. Mâncărime de piele

5. Durere sub coaste

Prin urmare, experții au concluzionat că femeile care au consumat una sau mai multe băuturi îndulcite într-o zi aveau 78% mai multe șanse de a dezvolta cancer.

În plus, cei care au consumat cel puțin o băutură răcoritoare pe zi au fost cu 73% mai predispuși la boală.

Consumul de băuturi îndulcite este un potențial factor de risc modificabil al cancerului de ficat.

Se recomandă înlocuirea acestor băuturi cu apă sau o versiune neîndulcită de ceai și cafea. Concluziile au fost prezentate la Societatea Americană de Nutriție.

Zahărul este, de asemenea, asociat cu risc crescut de diabet de tip 2, obezitate, factori care contribuie, de asemenea, la riscul de cancer hepatic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel