Din cuprinsul articolului
Șocul anafilactic este o reacție alergică acută. La pătrunderea în organism a unui agent alergen la care persoana este deosebit de sensibilă și care îi poate pune în pericol prognosticul vital. Afectează aproape 5% dintre persoanele cu alergii. Tot ce trebuie să știi despre șocul anafilactic:
Șocul anafilactic sau șocul alergic se referă la cea mai puternică reacție alergică, care implică un risc care pune viața în pericol a pacienților. Potrivit Sante Magazin, este o urgență medicală gravă fără intervenție medicală promptă. Prognosticul vital este apoi angajat. Aproape 5% dintre persoanele alergice sunt afectate de acest tip de reacție.
Simptomele șocului anafilactic sunt foarte diverse din punct de vedere respirator ( cris de astm ), ORL ( rinită ), oftalmologic ( conjunctivită ) , cardiac (frecvență cardiacă alterată), piele (angioedem, urticarie difuză), digestive (vărsături, dureri de stomac), neurologice (stare de rău, leșin… )…
Tratamentul implică o injecție intramusculară de adrenalină (o substanță care crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și dilată bronhiile) și spitalizare .
Când alergenii intră în contact cu bazofile și IgE mastocite, aceasta declanșează eliberarea de histamină, leucotriene și alți mediatori inflamatori, ceea ce are ca rezultat contracția difuză a mușchilor netezi (care provoacă, de exemplu, bronhoconstricție, vărsături sau diaree) și vasodilatație cu scurgeri de plasmă (caucând, de exemplu, urticarie sau angioedem ) . „Rezultatul este hipovolemia care provoacă simptome mai grave de natură neurologică: stare de rău, sincopă, comă…”, subliniază Marc Perrussel.
Șocul anafilactic poate rezulta și din așa-numitele reacții „ anafilactoide ” sau „ pseudo-anafilactice ”. Aceste reacții alergice nu implică intervenția IgE. Acestea apar prin stimularea directă a mastocitelor sau prin alte complexe imune. Sunt cauzate de anumiți factori declanșatori precum produse de contrast radioopace iodate, aspirina și AINS, opiacee, anticorpi monoclonali, efort fizic etc.
Alergenii în cauză. Iată o listă cu cei mai frecventi alergeni implicați în șocul anafilactic:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…