Soarele, principalul dușman al pielii. Cum ne protejăm de cancerul de piele

Sezonul cald, perfect pentru vacanță și plajă, nu aduce doar relaxare, ci și riscuri majore. Unul dintre acestea: cancerul de piele, cea mai temută boală dermatologică.

Georgiana Ioniță

Incidența cancerului de piele are o creștere alarmantă în ultimii ani. Cauzele acestuia sunt îndeosebi ereditare, însă expunerea la soare poate avea un rol decisiv în declanșarea teribilei maladii. Deși de la an la an apar tot mai multe tipuri de creme de protecție solară, în loc să scadă numărul cazurilor de cancer de piele, acestea cresc. Astfel că, potrivit specialiștilor, singura prevenție sigură în fața cancerului de piele este evitarea totală a expunerii la soare.

„Cauza cancerului de piele este reprezentată în primul rând de predispoziția genetică, dacă cineva din familie a fost diagnosticat la un moment dat cu un fel de cancer de piele, fie benign sau malign, iar pielea este deschisă la culoare. Soarele, solarul și nevii pigmentari multipli ( așa zisele alunițe) sunt alți factori de risc deloc de neglijat care duc la acest tip de diagnostic. Gaura din stratul de ozon fiind din ce în ce mai mare din cauza poluării, la fel de mari și dăunătoare sunt și efectele asupra pielii”, ne-a explicat doctorul Andrei Gregorian, manager clinică estetică.

 

Simptomele cancerului de piele

De regulă, cancerul de piele nu prezintă nici un simptom sau disconfort, însă există anumite indicii care pot determina pacientul să facă o vizită la medic pentru un control amănunțit.

„Modificarea de formă sau culoare, mâncărimi sau sângerări a unui nev pigmentar preexistent, pot fi un semnal de alarmă. Abia în stadiile avansate ale melanomului, în urmă metastazelor, apar și simptome ale altor organe”, spune specialistul.

Semnele din naștere, moștenirile genetice sub formă de alunițe ori dobândite în timp, prin expunerea la soare sau după sarcină, pot fi adevărate semnale de alarmă în ceea ce privește cancerul de piele!

Experții spun că trebuie urmărită evoluția alunițelor și, dacă acestea se înmulțesc rapid și își schimbă forma, este timpul să facem o vizită la dermatolog.

„Un semn de alertă pentru alunițe este atunci când una sau mai multe își schimbă formă, culoarea sau dimensiunea. Medicul dermatolog va decide în funcție de rezultatul analizelor dermatoscopice, excizia sau dimpotrivă, monitorizarea leziunii”, explică doctorul Andrei Gregorian.

Toate studiile arată că acest tip de cancer este declanșat, cu precădere, de expunerea la soare.

Soarele este principalul dușman, însă noi îl putem evita, dacă dorim sau ne putem proteja pielea cu creme cu factor de protecție, atunci când decidem să ne expunem la soare. Ar trebui să reținem, de asemenea, că orele de expunere la soare s-au restrâns destul de mult, 7-10 dimineața, respectiv după ora 17-18 după-amiază.

 Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele

Potrivit Național Cancer Institute din Statele Unite, există mai multe tipuri de cancer.

Melanomul –  se formează la nivelul celulelor pigmentare (melanocite).

Carcinom bazocelular sau carcinom spinocelular – se  formează în stratul exterior al pielii.

Carcinom scuamos celular –  se formează în celulele scuamoase

Carcinom neuroendocrin cutanat –  se formează la nivelul celulelor neuroendocrine, adică cele care eliberează hormoni că răspuns al stimulării sistemului nervos.

Există și câteva forme rare de cancer de piele, cum ar fi carcinomul Merkel, limfomul cutanat, keratoacantomul, sarcomul Kaposi și alte forme de sarcom, care însă nu sunt melanocitare. Acestea nu au legătură cu alunițele, ci au altfel de simptome, cum ar fi răni care nu se vindecă, noduli, ulcerații, pete sau tumori.

 Cancerul de piele este vindecabil

Este extrem de importantă depistarea din timp a cancerului de piele. Dacă acesta este descoperit în fază incipientă, tratarea lui se face cu succes și, în cele mai multe cazuri, este vindecabil.

„Este foarte importantă prevenția și identificarea la timp a cancerului de piele prin controlul și monitorizarea nevilor pigmentari la medicul dermatolog și folosirea cremelor cu factor de protecție înalt, iar cele mai bune creme fiind cele dermatologice, cumpărate din farmacie”, arată medicul.

Ce facem cu alunițele?

Există mitul conform căruia odată ce ai umblat la o aluniță, indiferent de natura ei, deschizi o cutie a Pandorei, care te poate duce către un diagnostic fatal.

Specialiștii contrazic acest mit și spun: indiferent dacă extirparea se face din rațiuni cosmetice sau din rațiuni medicale, nu va fi eliminată doar alunița, ci și  o porțiune din țesutul care o înconjoară, pentru a înlătura riscul extinderii eventualei tumori. După extirpare, materialul este trimis la laborator, unde specialiștii realizează o biopsie.

 Cremele SPF și pericolul

Apărătorii pielii în fața razelor UV pot fi, de fapt, adevărați dușmani ai sănătății.  Potrivit publicației elvețiene Revue Medicale Suisse, rezultatele mai multor studii relevă faptul că produsele cu factor de protecție solară  împiedică razele UV să „prăjească” pielea, însă în fața cancerului, nu doar că nu au nicio putere, ba chiar pot crește riscul apariției acestuia. Mai exact, anumite ingrediente din compoziția cremelor SPF nu au fost testate suficient și pot fi deosebit de periculoase pentru sănătate.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: