Din cuprinsul articolului
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge). Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Noi cercetări dezvăluie că smoothie-urile – în special cele cu semințe amestecate – pot ajuta la reglarea zahărului din sânge, deschizând ușa către o îndrumare nutrițională mai inteligentă.
Într-un articol recent publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică, cercetătorii de la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, au evidențiat smoothie-urile ca o sursă importantă de nutriție pe bază de plante. Ei au remarcat că nu ar trebui grupate cu sucuri de fructe, deoarece sunt surse importante de fibre și nu pot cauza neapărat vârfuri glicemice semnificative.
Regândirea utilităţii terapeutice a smoothie-urilor
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că amestecarea poate distruge fizic pereții celulari ai fructelor în mod diferit de mestecat, modificând modul în care fibrele și zaharurile interacționează în timpul digestiei – un factor care nu este complet explicat în ghidurile actuale.
Smoothi-urile au devenit din ce în ce mai populare ca o modalitate convenabilă de a stimula consumul de legume și fructe. Sunt ușor disponibile în comerț și, de asemenea, ușor de făcut acasă. Recomandările actuale de sănătate clasifică smoothie-urile în mod similar cu sucurile de fructe şi sfătuiesc consumatorii să-și limiteze aportul la mai puțin de 150 ml pe zi, ca o singură porție de legume și fructe.
Cu toate acestea, există motive să credem că smoothie-urile pot fi mai sănătoase decât sucul. Orientările actuale se bazează pe îngrijorarea că fructele sucuri cresc biodisponibilitatea zahărului liber, ceea ce duce la creșteri rapide ale zahărului din sânge.
Spre deosebire de sucurile de fructe, smoothie-urile rețin întregul fruct, inclusiv fibrele, ceea ce poate încetini digestia și reduce răspunsul glicemic.
Cercetări recente contestă ipotezele tradiționale, sugerând că fructele amestecate ar putea să nu afecteze negativ controlul glicemic. În unele cazuri, acestea pot îmbunătăți răspunsul glicemic cu până la 57%.
Fructe amestecate vs întreg: comparații de răspuns glicemic
Puterea semințelor: Smoothie-urile cu semințe de fructe de pădure zdrobite (de exemplu, zmeură) au prezentat o absorbție cu până la 20% mai lentă a zahărului în comparație cu fructele de pădure întregi, sugerând un beneficiu „ascuns” al amestecării fructelor cu semințe.
Mai multe studii indică faptul că un astfel de mix nu provoacă niveluri mai mari de zahăr din sânge decât în cazul consumului de fructe întregi. Un alt studiu a arătat că un smoothie care conține mai multe fructe – cum ar fi zmeura, fructul pasiunii, banana, mango, ananasul și kiwi – a produs un răspuns glicemic semnificativ mai scăzut (cu un IG de 32,7) decât consumul acelorași fructe întregi (care avea un IG de 66,2).
Aceste rezultate sugerează că smoothie-urile ar putea să nu provoace creșteri dăunătoare ale zahărului din sânge și chiar ar putea fi benefice pentru controlul glicemic, chiar și la persoanele cu obezitate sau intoleranță la glucoză.

Fibre, digestie și rolul semințelor
Efectul lactatelor: Adăugarea de iaurt la smoothie-uri a redus vârfurile glicemice cu 15%, sugerând că, de pildă, combinațiile cu proteine sau grăsimi ar putea amplifica beneficiile terapeutice.
Un factor cheie care influențează răspunsul glicemic este prezența fibrelor, în special în semințele fructelor. Când se consumă fructe întregi, mestecatul inițiază procesul digestiv prin stimularea eliberării enzimelor salivare, care încep să descompună carbohidrații complecși.
În schimb, fructele amestecate ocolesc acest pas inițial, care poate afecta ratele de absorbție a zahărului. Unele studii sugerează că amestecarea poate crește eliberarea fibrelor alimentare din semințe, încetinind absorbția glucozei în intestinul subțire și reducând vârfurile de zahăr din sânge.
De exemplu, cercetările privind mango și bananele (ambele fructe fără semințe) nu au arătat nicio diferență în răspunsul glicemic între formele întregi și cele amestecate. Cu toate acestea, atunci când semințele de in au fost adăugate fructelor amestecate, nivelul zahărului din sânge a scăzut semnificativ, susținând ipoteza că semințele joacă un rol în reglarea răspunsului glicemic.
Când apare hiperglicemia?
Pentru a scădea nivelul zahărului din sânge, este important să acordați atenție dietei în timp ce practicați în mod regulat activitatea fizică. Acest lucru permite evitarea vârfurilor și acumulărilor de zahăr în sânge.
Prin urmare, de îndată ce apar astfel de simptome, este important să consultați un medic specialist pentru a putea fi efectuată o evaluare clinică și pentru a putea fi comandate teste care să ajute la confirmarea sau respingerea diagnosticului și pentru a evalua riscul de complicații.