Sari la conținut

Slăbiți eficient în funcţie de vârstă: cum dați burta jos la 20, la 30 şi după 40 de ani

Organismul femeii se schimbă o dată cu vârsta, metabolismul devine tot mai leneş, modificările hormonale influenţează starea de spirit, forma corporală şi sănătatea, iar sistemul digestiv nu mai funcţionează ca în tinereţe.

Tinerele nu ar trebui să uite de micul dejun
Dacă aveţi între 20 şi 30 de ani nu trebuie să vă stresaţi prea mult din cauza siluetei, deoarece la fel de uşor cum le-aţi dobândit, la fel de simplu puteţi scăpa de kilogramele în plus.

Trebuie doar să urmaţi câteva reguli esenţiale care să vă echilibreze modul de viaţă şi stilul alimentar.

–         Mâncaţi la ore fixe, de trei ori pe zi, şi consumaţi fructe între mese,

–          Înlocuiţi băuturile carbogazoase şi extrem de dulci cu apă plată sau cu sucuri naturale, iar chipsurile, batoanele cu ciocolată sau floricelele prăjite în ulei cu batoane cu cereale, migdale ori nuci crude sau fructe

–         Nu săriţie peste micul dejun, care poate consta în cereale integrale, combinate cu lapte, iaurt sau sucuri naturale şi fructe de sezon.

–         Pentru aportul de glucide necesar încercaţi două felii de pâine neagră sau graham prăjite şi unse cu o linguriţă cu gem.

–         Pentru prânz trebuie să consumaţi un grătar slab, de pui sau de vită, de mărimea unei palme. Friptura se poate combina cu o salată de crudităţi, fără sosuri, şi doar cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie. La fel de bine, masa de prânz poate consta şi în supe sau ciorbe de legume, soteuri, legume la grill sau diferite feluri de salată. Încercaţi să nu consumaţi pâine la prânz.

–         Cina poate fi formată dintr-o salată de legume proaspete, consumată alături de două linguri cu brânză slabă de vaci sau de orez brun, fără adaos de grăsime.

–         După masă, iaurtul simplu sau fructele bogate în apă, precum strugurii, pepenele sau cireşele ajută tranzitul intestinal peste noapte.

Fitnessul este esenţial între 30 şi 40 de ani
Între 30 şi 40 de ani, activităţile zilnice sunt intense, alergaţi între serviciu, şcoală, grădiniţă şi cumpărături, iar responsabilităţile nu mai sunt aceleaşi ca la 20 de ani. Pe deasupra, naşterea primului copil v-a lăsat cu câteva kilograme în plus, de care nu mai puteţi scăpa aşa de uşor. Pe scurt, aveţi un stil de viaţă total diferit şi alte priorităţi.

Totuşi, puteţi să faceţi ceva în această privinţă:

–         hidrataţi-vă intens,

–         nu săriţi peste micul dejun,

–         luaţi trei mese pe zi

–         consumaţi la cină doar salată şi carne slabă.

Dacă urmaţi vreo dietă, aceasta trebuie asociată cu exerciţii de fitness şi de întreţinere corporală, deoarece procesele de îmbătrânire şi problemele de circulaţie încep să apară dacă nu vă îngrijiţi.

Tot în această perioadă, consumul energetic e mai mic, aşa că aveţi nevoie de mai multe vitamine pentru menţinerea vitalităţii. O alimentaţie corectă, împărţită în trei mese pe zi, îi permite organismului să se relaxeze şi să nu ia măsuri de depozitare pentru zilele mai negre.
Micul dejun trebuie să fie consistent şi să conţină lactate, ceva dulce în cantitate mică, un fruct şi cât mai puţine făinoase, excluzând alimentele grase.
Masa de prânz poate consta într-o bucăţică de carne slabă, pui sau peşte, pe grătar sau la cuptor, un ou (dar nu zilnic), legume proaspete ori preparate, orez (are proprietatea de a potoli foamea), iaurt şi fructe. Chiar dacă aportul de lipide trebuie limitat, nu renunţaţi la ulei, deoarece este bogat în acizi graşi esenţiali, şi la unt, generos în vitaminele A şi D.
La cină consumaţi supă de legume, crudităţi, brânză slabă şi fructe. Seara nu trebuie să mâncaţi copios, căci digestia în timpul nopţii vă afectează somnul.

Nu ocoliţi fibrele după 40 de ani!
După 40 de ani, femeile sunt mult mai predispuse la hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet, osteoporoză, artrită şi obezitate. Acum începe să se piardă din masa musculară, densitatea oaselor scade, iar metabolismul consumă mai mult decât asimilează. Menopauza este aproape, iar variaţiile hormonilor feminini au o influenţă foarte mare asupra organismului. În această perioadă, diferenţele ponderale sunt foarte mici, dar kilogramele acumulate se pierd foarte greu.
O dietă sănătoasă constă într-un aport mai mare de proteine şi un necesar zilnic de 1.800 de calorii.

–         Aveţi nevoie de o alimentaţie bogată în vitamine, în special vitamina C (puternic antioxidant) şi complexul vitaminelor B (tonifică pielea şi muşchii), cât şi minerale, precum calciu (previne osteoporoza), magneziu şi fosfor.

–         Eliminaţi alimentele cu mult colesterol (carne de porc, smântână, ouă, lapte şi unt) şi înlocuiţi-le cu iaurt degresat, peşte oceanic, broccoli, roşii şi citrice.

–         Consumaţi mai multe fibre, pentru că dau senzaţia de saţietate şi favorizează digestia, previn acumularea kilogramelor în plus, constipaţia şi reduc nivelul colesterolului.

–         Nu uitaţi de cele 30 de minute zilnice de mişcare, deoarece aceasta încetineşte procesul natural de îmbătrânire a corpului!

–         Dacă doriţi să urmaţi diete de slăbire, este bine să le alegeţi pe cele bazate pe fructe şi legume, dar şi pe produse lactate.

–         Evitaţi curele de slăbire drastice, prin înfometare ori regim strict vegetarian.

–         La micul dejun optaţi pentru cereale integrale, pâine neagră, produse lactate, fructe sau salată de legume.

–         Este important ca, începând cu această vârstă, să luaţi suplimente alimentare, în special minerale, asociate cu vitamine.

–         Prânzul trebuie să fie săţios şi să conţină 50% legume verzi şi 50% legume uscate şi carne.

–         La cină mâncaţi alimente uşoare, bogate în minerale şi vitamine, ca lactatele, fructele şi legumele.

–         Renunţaţi sau consumaţi în cantităţi foarte mici alcool, cafea şi mâncăruri condimentate. Beţi în schimb multă apă şi două căni cu ceai verde pe zi.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel