Dieta pe baza grupei de sânge porneşte de la ipoteza că grupa de sânge dezvăluie trecutul evoluţionar al unei populaţii – agricol sau de tip vânător-culegător, de exemplu – şi că această istorie predispune oamenii spre un stil de alimentaţie, consumarea altor alimente fiind dăunătoare.
Potrivit medicului şi autorului american Peter J. D’Adamo, dietele adaptate în funcţie de grupa sangvină au cel mai mare succes. Cu ajutorul lor putem şti ce ne prieşte şi ce nu, pentru a preveni anumite boli, pentru a încetini îmbătrânirea, pentru a trata obezitatea sau, pur şi simplu, pentru a ne menţine greutatea
Grupa O1
Iată care sunt alimentele care favorizează scăderea în greutate pentru grupa 01: sarea iodată, peştele, ficatul, carnea roşie (vită), spanacul, toate legumele verzi, hreanul, ceapa, usturoiul şi guliile. Fructele (în special prunele, smochinele şi ananasul) sunt recomandate în cantităţi cât mai mari, fiind o importantă sursă de fibre, vitamine şi minerale.
Totuşi, sucurile de legume sunt preferate în locul celor de fructe. De asemenea, aveţi voie să beţi bere şi vin roşu în cantităţi moderate. Foarte bune sunt ceaiul verde şi lactatele din soia. Încercaţi să gătiţi cu ulei de măsline, iar proteinele şi grăsimile vegetale să vi le luaţi din nuci şi seminţe crude de dovleac.
Iată câteva dintre alimentele la care trebuie să renunţaţi, pentru că vă îngraşă: grâu, porumb, fasole uscată, linte, varză, conopidă, muştar, mezeluri. Evitaţi şi următoarele fructe: pepene galben, banane, căpşuni, portocale, mure şi condimente (oţet, piper, muştar). Renunţaţi la cafea, băuturi alcoolice distilate, răcoritoare sintetice şi ceai negru. De asemenea, e indicat să reduceţi cantitatea de produse lactate, în special laptele dulce, şi să consumaţi cât mai rar fasole uscată.
Grupa A2
Alimentaţia vegetariană este cea mai bună pentru grupa A2.
Iată ce e bine să mănânce aceste persoane: alimente pe bază de soia, legume şi fructe de trei-patru ori pe zi (de preferat portocale, banane, mango şi nucă de cocos) şi uleiuri vegetale. Cei care nu pot renunţa de tot la carne pot alege peştele sau carnea de pasăre, preparate la grătar. Aveţi voie să mâncaţi iaurt, kefir, sana, lapte de soia, brânză de soia, ulei de măsline (contribuie la scăderea colesterolului), arahide şi seminţe de dovleac (extraordinare surse de proteine).
Băuturile benefice pentru grupa A2 sunt: ceaiul verde alternativ cu cafeaua şi vinul roşu (o jumătate de pahar pe zi).
Iată şi ce e bine să evitaţi sau să consumaţi în cantităţi cât mai mici: grăsimi animale, produse lactate, fasole mare, produse făinoase, lapte integral, produse pe bază de grâu, roşii, cartofi, varză şi carne, deoarece aceasta din urmă vă moleşeşte. De asemenea, consumaţi cât mai rar bere, ceai negru, băuturi alcoolice distilate sau răcoritoare sintetice.
Grupa B3
Persoanele cu grupa sangvină B3 vor slăbi uşor dacă mănâncă: legume verzi (se recomandă trei-cinci porţii pe zi), carne slabă, ficat, produse lactate (cu conţinut mic de grăsimi), ouă şi ceai de lemn-dulce. Aveţi voie să consumaţi carne roşie (mai ales de miel sau de iepure), peşte şi fructe (în special ananas, struguri, banane şi prune). Alimentele marine (cod, somon) sunt foarte bune, precum şi peştele cu carne albă, deoarece acesta e o adevărată sursă de proteine. Sunt foarte indicate produsele lactate, dar şi uleiul de măsline şi orezul. Plantele benefice pentru grupa B sunt: ginseng, Ginkgo Biloba, mentă şi măceşe, iar băuturile admise sunt ceaiul verde, cele de plante, apa şi sucurile naturale.
Trebuie să vă feriţi de următoarele alimente: porumb, grâu, secară, linte, arahide, seminţe de susan, carne de pui şi de porc, crabi, homari şi crevete. Carnea de vită sau de curcan poate fi consumată în cantităţi moderate, iar o alternativă benefică la aceasta o reprezintă orezul. Eliminaţi complet roşiile din dietă. E bine să consumaţi cât mai rar cafea, vin sau bere. În plus, băuturile alcoolice distilate sunt interzise.
Grupa AB4
Alimente care favorizează scăderea în greutate pentru persoanele cu grupa de sânge AB4 sunt: cele marine (cod, macrou, ştiucă, sturion, sardine, păstrăv, scrumbie, scoici sau melci), produse lactate (în special iaurt, kefir şi smântână degresată), legume verzi, fructe (de preferat struguri, prune, cireşe, ananas, caise, kiwi, lămâi, smochine, grepfrut), carne de miel, curcan, oaie, iepure şi produse pe bază de soia.
E indicat să consumaţi ulei de măsline, arahide, iar dintre mirodenii şi condimente vă sunt permise: sarea de mare, usturoiul, hreanul, pătrunjelul şi sosul de soia. Cât despre băuturi, vă puteţi bucura de un pahar cu vin roşu pe zi, cafea, alternativ cu ceai verde, ceai de muşeţel, de echinacea, ginseng, păpădie şi măceşe.
Se recomandă reducerea consumului de grâu, porumb, fasole şi susan, dar şi de carne roşie, fasole, seminţe, porumb şi grâu. De asemenea, e bine să evitaţi produsele din carne afumată sau conservată. Consumaţi nuci şi seminţe în cantităţi mici, cu precauţie, evitaţi măslinele, ardeii, avocado, anghinarea, portocalele, mango şi bananele. Nu vi se recomandă nici: oţetul, piperul, murăturile, băuturile alcoolice distilate, sifonul, răcoritoarele sintetice şi acidulate şi ceaiul negru.