Situație fără precedent în justiția din Suceava: termen de judecată în cadrul unui proces civil stabilit peste un an și jumătate. Acțiunea în justiție vizează un copil care a suferit o pareză în urma unei infecții efectuate de medicul pediatru.
O familie din Gura Humorului a intentat un proces civil după ce fiul lor a rămas cu pareză în urma unei injecţii care i-a fost administrată, în 2019, de către un medic pediatru, relatează publicația locală Monitorul de Suceava.
Cazul a fost cercetat şi de către procurori, dar dosarul penal a fost clasat.
La sfârșitul lunii iulie, familia a fost informată că primul termen a fost stabilit de magistraţii de la Judecătoria Suceava pentru 5 decembrie 2024.
Avocatul reclamanţilor, Cristi Rusu, a declarat pentru Monitorul de Suceava că a verificat din nou data primului termen şi este vorba de 5 decembrie 2024, motivul fiind numărul foarte mare de dosare şi numărul mic de magistraţi.
„Vom înainta o solicitare de preschimbare a termenului, vom explica că este o situaţie deosebită, un copil care a suferit şi suferă şi care are nevoie de o reparaţie morală. Sperăm să obţinem un termen rezonabil pentru începutul acestui proces”, a declarat avocatul Cristi Rusu.
În 2019, copilul, atunci în vârstă de un an şi trei luni, a fost dus de părinţi la cabinetul unui medic pediatru cu febră mare şi vărsături.
Pediatrul a decis administrarea unei injecţii cu metoclopramid, iar la aproximativ o oră părinţii au observat că băiatul nu mai mişcă piciorul drept.
”Între aplicarea injecției din 27 iulie 2019 și deficiența funcțională ușoară pe care o prezintă minorul există legătură de cauzalitate. Conform studiilor existente în literatura de specialitate, în cazul injecțiilor intramusculare efectuate în cadranul supero-extern la nivelul mușchiului gluteal, în special la copil (din cauza poziției, a cantității reduse de țesut suport, poate a unei mișcări etc.), există posibilitatea de traumatizare a nervului sciatic”, se arată în concluziile raportului Institutului de Medicină Legală (IML) Iași.