Din cuprinsul articolului
Un studiu publicat ieri în prestigioasa publicație „The New England Journal of Medicine” arată noi rezultate spectaculoase pentru imunoterapie în tratamentul cancerului pulmonar. Pacienții din România nu beneficiază nici până în prezent de această imunoterapie gratuită, deși în toamna anului trecut a fost semnat un contract între casa de asigurări și producător, în baza căruia pacienții eligibili să beneficieze decontat de această imunoterapie.
Tratamentul cu KEYTRUDA® (pembrolizumab), în combinație cu Pemetrexed și chimioterapia pe bază de platină, în prima linie de tratament pentru cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici non-scuamos (NSCLC), reduce la jumătate riscul de deces al pacienților, arată rezultatele studiului KEYNOTE-189, prezentate ieri, 16 aprilie, în cadrul întâlnirii anuale American Association for Cancer Research 2018 și publicate în The New England Journal of Medicine. Compania Merck (MSD) a anunțat, ieri, rezultatele studiului KEYNOTE-189, care a evaluat rezultatele imunoterapiei KEYTRUDA®, în combinație cu pemetrexed (ALIMTA®) și cisplatin sau carboplatin în prima linie de tratament pentru cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), non-scuamos. Rezultatele studiului clinic au arătat că această combinație terapeutică – pembrolizumab-pemetrexed-chimioterapie pe bază de platină a îmbunătățit considerabil rata de supraviețuire a pacienților, reducând riscul de deces la jumătate, în comparație cu rezultatele obținute în cazul pacienților care au urmat doar chimioterapie. Acest beneficiu a fost observat indiferent de expresia PD-L 1, în trei categorii: pacienți fără expresie PD-L1 , pacienți cu expresia PD-L 1 între 1% și 49% și pacienți cu PD-L 1 peste 50%.
De asemenea, această combinație terapeutică a obținut rezultate semnificative și în ceea ce privește rata de supraviețuire a pacienților – cu o reducere a riscului de progresie a bolii sau de deces pentru aproape jumătate din pacienții cuprinși în acest studiu, comparativ cu pacienții care au urmat doar chimioterapie.
În iunie 2017, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM) a aprobat Keytruda® (pembrolizumab) pentru includerea condiţionată în compensare, ca monoterapie în linia I și a II-a la pacienții cu diagnosticul cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), metastatic, PD-L1 pozitiv, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive.
În decembrie 2017, s-a semnat contract cost-volum pentru pembrolizumab pentru prima linie de tratament a cancerului pulmonar. 5 luni mai târziu, spitalele nu pot comanda medicamentul încă, întrucât lista medicamentelor compensate nu a fost publicată și nu există un protocol terapeutic, în baza căruia medicii să îl poată prescrie gratuit pacienților.
Acestea în condițiile în care carcinomul pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC, non-small cell lung carcinoma) reprezintă aproximativ 85%-90% din toate cazurile de cancer pulmonar. Raportul GLOBOCAN 2012 situează cancerul pulmonar pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri noi, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă și în rândul femeilor, situându-se pe locul 4 după cancerul de sân, de col uterin și colorectal.
În acest context, una din recomandările Centrului pentru Inovație în Medicină (INOMED) este găsirea unei formule de scurtare a timpului între semnarea contractului între Casa de asigurări de sănătate și producător și birocrația aferentă – dezvoltarea protocolului terapeutic, „normele” în baza cărora medicii pot prescrie tratamentul pacienților eligibili. Hotararea de guvern prin care se actualizează lista medicamentelor compensate trebuie data imediat după semnarea contractelor și nu la peste 8 luni distanță, cancerul fiind o maladie extrem de agresivă.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…