Sari la conținut

Situație disperată! Pacienții români cu cancer pulmonar nu pot beneficia de un tratament imuno-oncologic cu rezultate spectaculoase pentru că nu a fost actualizată lista de compensate

Un studiu publicat ieri în prestigioasa publicație „The New England Journal of Medicine” arată noi rezultate spectaculoase pentru imunoterapie în tratamentul cancerului pulmonar. Pacienții din România nu beneficiază nici până în prezent de această imunoterapie gratuită, deși în toamna anului trecut a fost semnat un contract între casa de asigurări și producător, în baza căruia pacienții eligibili să beneficieze decontat de această imunoterapie.

Tratamentul cu KEYTRUDA® (pembrolizumab), în combinație cu Pemetrexed și chimioterapia pe bază de platină, în prima linie de tratament pentru  cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici non-scuamos (NSCLC), reduce la jumătate riscul de deces al pacienților, arată rezultatele studiului KEYNOTE-189, prezentate ieri, 16 aprilie, în cadrul întâlnirii anuale American Association for Cancer Research 2018 și publicate în The New England Journal of Medicine. Compania Merck (MSD) a anunțat, ieri, rezultatele studiului KEYNOTE-189, care a evaluat rezultatele imunoterapiei KEYTRUDA®,  în combinație cu pemetrexed (ALIMTA®) și cisplatin sau  carboplatin în prima linie de tratament pentru cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), non-scuamos. Rezultatele studiului clinic au arătat că această combinație terapeutică – pembrolizumab-pemetrexed-chimioterapie pe bază de platină a îmbunătățit considerabil rata de supraviețuire a pacienților, reducând riscul de deces la jumătate, în comparație cu rezultatele obținute în cazul pacienților care au urmat doar chimioterapie. Acest beneficiu a fost observat indiferent de expresia PD-L 1, în trei categorii: pacienți fără expresie PD-L1 , pacienți cu expresia PD-L 1 între 1% și 49%  și pacienți cu PD-L 1 peste 50%.

De asemenea, această combinație terapeutică a obținut rezultate semnificative și în ceea ce privește rata  de supraviețuire a pacienților – cu o reducere a riscului de progresie a bolii sau de deces pentru aproape jumătate din pacienții cuprinși în acest studiu, comparativ cu pacienții care au urmat doar chimioterapie.

Pacienții români beneficiază de acest tratament doar pe hârtie

În iunie 2017, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM) a aprobat Keytruda® (pembrolizumab) pentru includerea condiţionată în compensare, ca monoterapie în linia I și a II-a la pacienții cu diagnosticul cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), metastatic, PD-L1 pozitiv, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive.

În decembrie 2017, s-a semnat contract cost-volum pentru pembrolizumab pentru prima linie de tratament a cancerului pulmonar. 5 luni mai târziu, spitalele nu pot comanda medicamentul încă, întrucât lista medicamentelor compensate nu a fost publicată și nu există un protocol terapeutic, în baza căruia medicii să îl poată prescrie gratuit pacienților.

Acestea în condițiile în care carcinomul pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC, non-small cell lung carcinoma) reprezintă aproximativ 85%-90% din toate cazurile de cancer pulmonar. Raportul GLOBOCAN 2012 situează cancerul pulmonar pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri noi, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă și în rândul femeilor, situându-se pe locul 4 după cancerul de sân, de col uterin și colorectal.

În acest context, una din recomandările Centrului pentru Inovație în Medicină (INOMED) este găsirea unei formule de scurtare a timpului între semnarea contractului între Casa de asigurări de sănătate și producător și birocrația aferentă – dezvoltarea protocolului terapeutic, „normele” în baza cărora medicii pot prescrie tratamentul pacienților eligibili.  Hotararea de guvern prin care se actualizează lista medicamentelor compensate trebuie data imediat după semnarea contractelor și nu la peste 8 luni distanță, cancerul fiind o maladie extrem de agresivă.

Despre imunoterapie – mod de acțiune și cum se diferențiază de restul terapiilor oncologice

  • Sute de celule canceroase se produc în fiecare zi în corpul uman, dar nu toți oamenii ajung să dezvolte o formă de cancer, pentru că sistemul imun reușește să le elimine, recunoscându-le ca fiind „străine”. Aparaiția cancerului survine ca urmare a unei „paralizii” a sistemului imun, care nu mai reușește să lupte eficient împotriva celulelor maligne. 
  • Astfel, dezvoltarea de medicamente care „să trezească” sistemul imun este o veche preocupare a lumii medicale, de o sută de ani; Primul medicament imuno-oncologic a fost aprobat în anul 2010. 
  • Spre desoebire de chimioterapie, care atacă celulele canceroase, cât și celulele normale ale organismului, de aici rezultând reacții adverse, și de tratamentele oncologice țintite (care acționează selectând numai celulele canceroase), medicamentele imuno-oncologice acționează numai la nivelul sistemului imun, pe care îl reactivează în lupta împotriva cancerului. 
  • Imunoterapia este cea mai importantă temă pe agenda științifică medicală a momentului. 

Cancerul pulmonar – statistici 

  • Cancerul pulmonar este o problemă de sănătate publică urgentă în România. 
  • În fiecare an, în țara noastră, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar. 
  • Această afecțiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal. 
  • În România, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu această boală sunt identificate în stadiu inoperabil, această situație limitând drastic șansele de supraviețuire ale pacienților. 
  • Conform studiilor de specialitate, rata de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu această boală este extrem de redusă la 5 ani – pentru cei în stadiu avansat, șansele de supraviețuire sunt de aproximativ 18%, în timp ce, pentru pacienții care suferă de cancere pulmonare metastazate, în stadiu foarte avansat, rata de supraviețuire este estimată la numai 2%. 
  • Cancerul pulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluție foarte rapidă, rata de supraviețuire la 5 ani, pentru toate stadiile de evoluție, fiind de numai 15%. 
  • În Europa, cancerul pulmonar reprezintă o cincime din totalul cazurilor de cancer înregistrate la nivelul continentului – peste 250.000 de oameni au decedat ca urmare a diagnosticării cu această boală, numai în anul 2014.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel