Din cuprinsul articolului
O agenție a Națiunilor Unite a confirmat peste 5,2 milioane de cazuri de îmbolnăvire din cauza acestui virus periculos în mai multe ţări din cele două Americi de la începutul acestui an şi până în prezent. Potrivit specialiştilor Organizației Panamericane de Sănătate (OPS), este vorba de un salt alarmant al cazurilor cu peste 48%.
Numărul crescut al îmbolnăvirilor cu febră denga creează o „situație de urgență” în cele două Americi, deși cazurile din zonele fierbinți din Argentina și Brazilia par să se fi stabilizat, a declarat joi șeful OPS.
Peste 1.800 de persoane au murit din cauza acestei boli virale
Peste 1.800 de persoane au murit din cauza acestei boli virale transmise de țânțari, în creștere față de cele peste 1.000 de decese raportate de la începutul anului până în luna martie. „Avem o situație de urgență”, a declarat directorul OPS, Jarbas Barbosa, în cadrul unei conferințe de presă.
Țările cele mai afectate până acum de actuala epidemie, Argentina și Brazilia, „au în continuare o transmitere foarte puternică”, a spus Barbosa, adăugând că „în ultimele săptămâni pare să existe o stabilizare sau chiar o reducere” a cazurilor din aceste țări.
El a avertizat că aprovizionarea cu un vaccin existent împotriva virusului transmis de țînțari este „foarte limitată” și chiar și o vaccinare pe scară largă nu ar avea un impact imediat asupra întreruperii epidemiei aflată în curs de desfășurare.
„Vaccinul împotriva febrei denga poate juca un rol important în reducerea cazurilor grave de deces, dar va dura ceva timp până când efectele vaccinului se vor putea reflecta în scăderea numărului de cazuri de dengue”, a declarat Barbosa.
„Febra oaselor rupte”, un flagel
Deşi rămâne adeseori asimptomatică, febra dengue este cunoscută şi sub numele de „febra oaselor rupte” din cauza severităţii durerilor osoase şi articulare şi a spasmelor pe care unii dintre pacienţi pot să le experimenteze.
Ea reprezintă de multă vreme un adevărat flagel în mare parte din Asia şi America Latină, unde provoacă milioane de infectări în fiecare an şi zeci de mii de decese, şi este posibil să se extindă în alte regiuni pe măsură ce schimbările climatice fac ca tot mai multe zone să devină ospitaliere pentru ţânţarii care o răspândesc, potrivit OMS.
Potrivit specialiştilor, persoanele infectate au simptome ușoare asemănătoare gripei. Totuși, la un număr mic de pacienți boala capătă o formă gravă, cu sângerări și leziuni ale organelor, potențial fatale.
Ratele de îmbolnăvire au crescut deja de opt ori la nivel global din 2000, în mare parte din cauza schimbărilor climatice, precum și a creșterii numărului de persoane care circulă și a urbanizării.
Nu există un tratament specific al bolii
Cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat recent că, febra dengue va deveni o amenințare majoră în sudul Statelor Unite, în sudul Europei și în noi zone din Africa în acest deceniu, deoarece temperaturile mai ridicate creează condițiile pentru ca țânțarii purtători ai infecției să se răspândească.
Nu există un tratament specific pentru boala dengue, deși există vaccinuri disponibile, autorizate și în Uniunea Europeană.