Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, a declarat, miercuri, că în ultimele nouă luni, în România nu s-a efectuat niciun transplant cardiac întrucât spitalele nu au mai solicitat nicio mobilizare pentru prelevare de cord şi că, în acest ritm, probabil urmează să dispară şi alte transplanturi de organe din ţară.
Dr. Suciu a arătat că nu îşi explică ce se întâmplă pe partea de prelevare de organe, întrucât în anul 2016, la Târgu Mureş s-au efectuat 11 intervenţii de transplant de cord, anul trecut s-a efectuat un transplant, iar în acest an nu s-a efectuat nicio astfel de intervenţie, ceea ce îl determină să fie „nelămurit şi într-adevăr îngrijorat de ce se întâmplă în domeniul transplantului”.
„Nu am avut nicio solicitare de mobilizare pentru transplant de aproape 9 luni, deci nu avem donatori, ceva nu este în regulă. Discutând cu un coleg din Croaţia, care urmează să vină la Târgu Mureş, mi-a spus cât sunt de ocupaţi, fiindcă au operat cinci transplanturi în ultimele două săptămâni. În Croaţia, 5 transplanturi în două săptămâni! Din păcate noi nu suntem atât de ocupaţi pe partea aceasta, deşi ne-am dori, ceva se întâmplă. Acel coleg croat mi-a spus, în acest context în care i-am spus că noi nu am mai avut un donator de câteva luni, că înseamnă că este o problemă organizaţională, ceva nu este în regulă vizavi de ce se întâmplă în România”, a arătat dr. Horaţiu Suciu.
Acesta a subliniat că nu este normal ca echipa Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş să nu aibă nicio solicitare de prelevare într-un interval atât de lung, timp în care pe lista de aşteptare s-au adăugat noi şi noi pacienţi, potrivit Agerpres.
„Şi vreau să trag un semnal de alarmă faţă de lipsa donatorilor. Ştim cu toţii că imaginea transplantului a fost oarecum şifonată în România, am plecat de la lipsa transplantului pulmonar în România, acum s-a adăugat şi lipsa transplantului cardiac şi probabil urmează şi lipsa altor transplanturi”, a spus Suciu.
Doctorul este de părere că în această situaţie trebuie luate măsuri sistemice, la nivelul persoanelor care organizează activitatea medicală în România.
„Noi suntem pregătiţi, dar ne temem să nu pierdem aceste abilităţi pentru anumite defecte organizatorice (…) Această scădere s-ar putea să aibă la bază acea imagine nu foarte pozitivă, fiindcă s-a aruncat şi o umbră asupra eticii medicale în anumite clinici din ţară, dar nu pot decât să speculez. Este, ca şi în alte domenii, o creştere a neîncrederii pacienţilor în acest sistem (…) Transplantul cardiac este o procedură salvatoare de viaţă. Este o procedură care se adresează pacienţilor aflaţi în stadiu terminal de insuficienţă cardiacă şi este singura soluţie prin care se poate asigura vindecarea”, a concluzionat dr. Horaţiu Suciu.