Categories: Expertul zilei

Cum ne întărim sistemul imunitar. Ingrediente care ne susțin prima linie de apărare a organismului

Sistemul imunitar este prima linie de apărare a organismului nostru! Cum îl întărim în primăvara aceasta, medic cunoscut a dezvăluit soluția

Cum putem avea un sistem imunitar puternic primăvara aceasta. Un cunoscut medic din România ne spune cum să ne întărim sistemul imunitar în primăvara aceasta. Avem nevoie de surse naturale de vitamina C, antioxidanți și fibre!

Sistemul imunitar este prima linie de apărare a organismului nostru împotriva germenilor, virușilor, infecțiilor și a altor agenți patogeni prezenți în mediul înconjurător. Deși știe singur când să se activeze, este nevoie ca în permanență să susținem buna funcționare a sistemului nostru imunitar printr-un aport de nutrienți, vitamine și minerale pe care să le includem în alimentația noastră.

Iar primăvara este anotimpul în care oferta de produse proaspete, bogate din punct de vedere nutrițional și cu un conținut redus de calorii, este foarte mare. Acest lucru face și mai ușor rolul alimentației ca principal aliat al organismului nostru pentru a ne întări imunitatea.

Alimente bogate din punct de vedere nutrițional care ne ajută sistemul imunitar sunt mai ales cele cu un conținut bogat de vitamina C și antioxidanți, iar din această categorie fac parte legumele verzi de sezon, cum ar fi salata verde, ștevia, loboda, urzicile, spanacul sau ceapa verde. Consumate ca atare sau în salate, acestea completează necesarul de vitamina C al organismului, sunt hipocalorice, rehidratante și mineralizante și au rolul de a elimina toxinele acumulate în organism.

Salatele pot fi chiar și surse de fibre, alături de cereale și leguminoase pe care le avem la dispoziție indiferent de anotimp, sau chiar de grăsimi sănătoase, dacă adăugăm nuci sau alte fructe oleaginoase, care nu doar că le îmbogățesc valoarea nutrițională, dar le oferă și un gust aparte.

Iar cu cât conținutul salatelor este mai divers și mai colorat, pot deveni chiar felul principal de mâncare al zilei. Pentru un aport de proteine, le putem îmbogăți cu fasole uscată fiartă, al cărei conținut bogat de fibre stimulează sistemul digestiv, iar fitonutrienții împiedică deteriorarea celulară în urma acțiunii radicalilor liberi, avocado, bogat în vitamina E și ușor digerabil, tofu, bucățele de pui sau pește.

Totodată, fructele și legumele verzi sunt foarte bogate în luteină (o vitamină cu proprietăți antioxidante care poate combate stresul oxidativ), vitamine, minerale și carotenoizi, iar frunzele verzi sunt surse de calciu și magneziu.

„Alimentele vegetale, în general, sunt o adevărată minune pe care o putem oferi corpului nostru, mai ales în sezonul în care le putem consuma proaspete. Sunt ușor de procurat și există modalități diverse de a le consuma și de a le combina, pentru a oferi organismului la fiecare masă combinații alimentare ce asigură necesarul de nutrienți esențiali, vitaminele și mineralele de care avem nevoie pentru un sistem imunitar puternic”, a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

La fel de importantă pentru menținerea unui sistem imunitar puternic este și hidratarea, consumul regulat de lichide contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Pe lângă apă, aportul de lichide îi poate fi asigurat organismului și prin diverse alte băuturi preparate din ingrediente naturale, cum ar fi ceaiurile neîndulcite, sucurile de fructe și legume sau chiar și berea consumată în cantități moderate.

Pe lângă faptul că berea conține peste 90% apă, cerealele reprezintă unul dintre ingredientele sale naturale de bază și îi îmbogățesc conținutul de vitamine de tip B, precum niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) și acidul folic (B9). Alături de acestea, antioxidanții din cereale și hamei contribuie la îmbunătățirea răspunsului sistemului imunitar la acțiunea factorilor exteriori dăunători și ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi care pot.

Un studiu efectuat pe un eșantion de 57 de adulți sănătoși a arătat o îmbunătățire a capacității organismului de a face față stresului oxidativ (combaterea radicalilor liberi) în urma consumului moderat de bere comparativ cu abstinenții, atât în cazul femeilor (de la 33.90 la 48.86), cât și al bărbaților (de la 27.39 la 39.25).

„Relația dintre consumul moderat de alcool și îmbunătățirea imunității au fost cercetate de-a lungul timpului în numeroase studii internaționale. Deși este un subiect care are nevoie de documentări suplimentare, există rezultate care arată efecte benefice în situațiile de consum moderat, comparativ cu situațiile de abuz sau de abstinență.

În plus, există studii care arată că băuturile care au un conținut antioxidant, precum este berea, ar putea proteja celulele sistemului imunitar.  Desigur, în cazul berii, beneficiile pentru organism ale acestei băuturi, aportul de vitamine, fibre și nutrienți pot apărea doar atunci când este consumată cu moderație, și anume 330 ml/zi în cazul femeilor și 660 ml/zi în cazul bărbaților”, a adăugat dr. Corina Zugravu.

Recent Posts

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

5 minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

25 de minute ago

Anchetă de proporții în Sănătate: emitere de documente medicale false pentru a obține ilegal certificat de handicap. Ce au descoperit oamenii legii?

La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…

45 de minute ago

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

o oră ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

o oră ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

2 ore ago

Citeste si: