Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că au fost aprobate 94 de cereri de finanțare pentru digitalizarea unor instituții esențiale din sistemul public central de sănătate, printre care și Ministerul Sănătății. Ca urmare, 100 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi alocate acestor proiecte. Potrivit Ministerului Sănătății, implementarea PNRR pentru transformarea digitală a sistemului de sănătate este un pas esențial în cadrul Strategiei naționale de e-sănătate. Întregul program de finanțare se bazează pe studii cuprinzătoare care identifică în primul rând nevoile hardware și software din cadrul sistemului.
”Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţă astăzi aprobarea programului de investiţii în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile din PNRR, pentru transformarea digitală a propriei instituţii, alături de ale instituţii cheie din sistemul sanitar cum ar fi: Direcţii de Sănătate Publică, Servicii de Ambulanţă Judeţene, Agenţia Naţională a Medicamentului, Institutul Naţional de Hematologie şi Institutele de Medicină Legală”, precizează Ministerul Sănătăţii.
Lista completă a cererilor aprobate poate fi consultată aici.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declară că Ministerul se aşteaptă ca această primă etapă din transformarea digitală a sistemului sanitar să fie finalizată până la finalul anului.
”Direcţionăm 100 de milioane de euro către digitalizarea sistemului sanitar. Până la finalul anului, dosarul cu şină trebuie să devină istorie în domeniul medical. Apelul este foarte clar şi deja am aprobat 100 de cereri distincte de finanţare. Începem digitalizarea reală a sistemului de sănătate”, a subliniat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Implementarea PNRR pe pilonul transformării digitale a sistemului sanitar este un pas cheie din Strategia Naţională de eHealth, elaborată de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pregătirea întregului program de finanţare are la bază studii complexe care identifică în principal nevoile hardware şi software din sistem, mai arată ministerul.
”Urmărim atingerea unor obiective strategice, pe care le-am elaborat împreună cu experţi din cadrul OMS care au trecut prin procese similare de transformare digitală a sistemelor publice de sănătate.
Acum suntem în etapa de construcţie a arhitecturii sistemului, dar noi urmărim să dezvoltăm un sistem complet inter-operabil cu sistemul european de sănătate, inclusiv prin dezvoltare de registre unice, prin dezvoltarea tele-medicinei.
În următoarea perioadă sistemul de sănătate din România va fi transformat total, inclusiv prin digitalizare”, a punctat Alexandru Rogobete, secretarul de stat responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate.
Ministerul Sănătății a aprobat 94 de cereri de finanțare depuse pentru digitalizarea instituțiilor din sănătate, inclusiv pentru digitalizarea proprie a ministerului, în valoare totală de peste 440 milioane lei. Fondurile sunt disponibile prin Programul Național de Relansare și Reziliență, se arată într-un comunicat de presă transmis de minister.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…