Din cuprinsul articolului
În urma declarațiilor oferite în cursul zilei de ieri de Vlad Voiculescu, reiese că în România există un sistem paralel de vaccinare. Ca răspuns la datele publicate de echipa ministrului, STS revine cu un comunicat oficial:
„Datele publicate pe portalul https://data.gov.ro/ nu au fost extrase din platforma de înscriere și programare la vaccinare https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/.
Datele privind vaccinarea efectivă (…) sunt extrase din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), care nu este administrat de instituția noastră, sens în care exced domeniului de competență al STS.
Totodată, vă informăm că portalul https://data.gov.ro/ nu este administrat sau gestionat de STS.
În ceea ce privește platforma națională de programare la vaccinare – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/, aceasta este dezvoltată de către STS în baza prevederilor Hotărârii Guvernului României nr. 1031/2020, cu modificările și completările ulterioare, și în acord cu cerințele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)”, precizează Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Sistem paralel de vaccinare
Datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne, conform BulentindeBucuresti.
O situație făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială. Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică.
O situație făcută pe 5 zile, adică datele care sunt acum accesibile, arată că mai mult de 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială.
Aproape 80% dintre centrele din București nu apar pe platforma RoVaccinare. Din 48 de centre, doar 11 sunt disponibile pentru programare pe platformă, în timp ce celelalte sunt fie cu circuit închis, fie blocate de Institutul de Sănătate Publică.
De exemplu, Spitalul Colțea nu apare în lista centrelor din platforma națională de vaccinare, dar în primele cinci zile ale lunii martie s-au vaccinat 935 oameni. Conform informațiilor de pe pagina oficială a Guvernului, avem persoane cu handicap și cadre medicale care teoretic se pot vaccina în spital, dar și mulți angajați esențiali care, în procedură normală ar fi trebuit să se regăsească în programările din platformă – angajați ai cultelor religioase, mass media, telecomunicații speciale, ai instituțiilor statului șamd.
Maiorul Dorin Chirca, reprezentant din Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), a explicat care este situația de la Spitalul Colțea: „Acolo [n.r. Spitalul Colțea] erau trei fluxuri deschise. Două erau deschise pentru faza I, adică din campanie, și un flux pentru faza II. Primele două fluxuri au fost închise, sunt inactive, probabil s-a finalizat vaccinarea personalului medical. Iar cel din faza II este blocat tot de INSP [n.r. Institutul Național de Sănătate Publică], adică este activ, dar este blocat.”
Ancheta integrală o puteți regăsi pe BuletindeBucuresti.