Din cuprinsul articolului
Sinovac. Ce se știe despre vaccinul Covid-19 din China?
Pe măsură ce cursa mondială pentru producerea unui vaccin Covid-19 continuă, China pare să fi făcut progrese uriașe. Expedițiile CoronaVac ale vaccinului Covov-19 ale companiei biofarmaceutice Sinovac, cu sediul la Beijing, au ajuns în Indonezia în pregătirea unei campanii de vaccinare în masă, cu alte doze de 1,8 milioane care urmează să sosească până în ianuarie. Dar vaccinul încă nu și-a încheiat studiile în stadiu târziu. Ce se cunoaște, de fapt, despre acest vaccin chinezesc?
Care este diferența dintre Sinovac și alte vaccinuri?
CoronaVac este un vaccin inactivat. Porivit bbc.com, acesta funcționează prin utilizarea particulelor virale ucise pentru a expune sistemul imunitar al organismului la virus fără a risca un răspuns grav la boală.
Vaccinurile Moderna și Pfizer sunt vaccinuri ARNm. Asta înseamnă că o parte din codul genetic al coronavirusului este injectat în organism, declanșând organismul să înceapă să producă proteine virale. Dar nu întregul virus, care este suficient pentru a antrena sistemul imunitar să atace.
„CoronaVac este o metodă mai tradițională de vaccin. Este utilizată cu succes în multe vaccinuri bine cunoscute, cum ar fi rabia. Vaccinurile cu ARNm sunt un nou tip de vaccin. În prezent, nu există un exemplu de succes care să fie utilizat în populație”, a declarat pentru BBC prof. Asociat Luo Dahai de la Universitatea Tehnologică Nanyang.
Pe hârtie, unul dintre principalele avantaje ale Sinovac este acela că poate fi depozitat într-un frigider standard la 2-8 grade Celsius, ca și vaccinul Oxford, care este fabricat dintr-un virus modificat genetic care cauzează răceala obișnuită la cimpanzei.
Vaccinul Moderna trebuie păstrat la -20C și vaccinul Pfizer la -70C. Înseamnă că atât Sinovac, cât și vaccinul Oxford-AstraZeneca sunt mult mai utile țărilor în curs de dezvoltare care ar putea să nu poată stoca cantități mari de vaccin la temperaturi atât de scăzute.
Cât de eficient este Sinovac?
Este greu de spus în acest moment. Potrivit revistei științifice The Lancet, în prezent avem doar informații din prima și a doua fază a studiilor CoronaVac. Zhu Fengcai, unul dintre autorii lucrării, a declarat că aceste rezultate, care se bazează pe 144 de participanți în studiul de fază 1 și 600 în studiul de faza a doua, au însemnat că vaccinul este „potrivit pentru utilizarea de urgență”.
În septembrie, domnul Yin de la Sinovac a declarat că au fost efectuate teste pe mai mult de 1.000 de voluntari, dintre care „unii au arătat doar oboseală minoră sau disconfort, nu mai mult de 5%”. A început testele în stadiu târziu în Brazilia – care a raportat al doilea cel mai mare număr de decese din lume – la începutul lunii octombrie.
Aceste studii au fost întrerupte pentru scurt timp în noiembrie după moartea raportată a unui voluntar. Dar au fost reluate după ce s-a constatat că moartea nu avea legături cu vaccinul. Partenerul Sinovac din Brazilia, Institutul Butantan, a declarat că se așteaptă ca Sinovac să publice rezultatele studiilor sale înainte de 15 decembrie.
Prof. Luo explică faptul că este dificil să faci comentarii cu privire la eficacitatea vaccinului în acest moment. Luo spune că trebuie să se aibă în vedere informațiile limitate disponibile.
„Pe baza datelor preliminare, CoronaVac este probabil un vaccin eficient. Dar trebuie să așteptăm rezultatele studiilor din faza a treia”, a spus el.