Sari la conținut

Singurul mod dovedit științific de a pierde în greutate

In Romania, obezitatea afecteaza peste 20% dintre romanii cu varsta peste 18 ani, conform ultimului studiu realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii. Ce se petrece la nivel de celula atunci cand ne ingrasam? Raspunsul il ofera Medicina Ortomoleculara prin Dr. Horatiu Albu, presedintele Societatii de Medicina Ortomoleculara din Romania, care ne explica preceptele acestei ramuri ale medicinii si cum o putem aplica in strategia de eliminare a excesului ponderal.

Disfunctia celulei – Cauza obezitatii

Majoritatea celor care se angreneaza in diete de slabire revin in scurt timp la greutatea anterioara sau una chiar mai mare. Astfel de programe de slabire se bazeaza exclusiv pe numarul de calorii, desi metabolismul difera, nu doar de la o persoana la alta, dar chiar si pentru acelasi individ care necesita un numar diferit de calorii pentru nevoile de baza si in functie de starea de sanatate.

„Principiile pe care se bazeaza medicina ortomoleculara spun ca oricare celula, tesut sau sistem tisular are nevoie de hrana, de anumite concentratii de micronutrienti specifici. Celulele, atunci cand nu beneficiaza de hrana in concentratiile indicate, consuma energie aberant, produc in exces si nu neutralizeaza radicalii liberi, nu mai elimina reziduurile, imbatranesc si mor mai repede, cerand sa fie inlocuite mai rapid”, explica dr. Albu.

La persoanele obeze sau cu tendinte de ingrasare se pot observa doua disfunctionalitati principale la nivel de apetit si de metabolism. Pe scurt exista o tendinta de a manca constant, si in mod normal aceste calorii nu se pot consuma, motiv pentru care celulele incep sa functioneze defectuos. Acest lucru se datoreaza stresului, toxinelor si mediului patogen care supraincarca sistemele de aparare naturale ale organismului, care depind de nutrientii organici si de un regim alimentar echilibrat pentru a functiona corect.

O dieta bazata pe Nutritia Ortomoleculara ia in calcul mai multi parametri, in principal cauzele care au dus la disfunctiile celulare si care au afectat mecanismele apetitului si metabolismului cum ar fi: obiceiurile alimentare ale pacientului si ale familiei, incarcatura ereditara, stilul de viata (stresul atat fizic cat si psihic si impactul pe care il are asupra comportamentului alimentar) si mai ales istoricul si simptomele aparute pana in acel moment.

Un regim alimentar de Nutritie Ortomoleculara are doua componente mari: regimul alimentar selectiv (cu alimentele impartite in trei mari categorii: strict interzise, obligatorii si de completare) si suplimentarea micronutritionala ortomoleculara, ce se face specific, pentru fiecare tesut care trebuie sustinut.

„Atunci cand este vorba de scadere in greutate, trebuie in primul rand stabilit daca excesul ponderal a aparut in urma unei alimentatii excesive sau este rezultatul unor anumite afectiuni (metabolice, endocrine, psihiatrice etc.). Odata stabilite aceste aspecte, prin dieta, alimentatie functionala si aport de micronutrienti, se incearca corectarea fiziologiei tesuturilor incriminate. Astfel, pentru pacientii la care greutatea acumulata se datoreaza unui dezechilibru intre aportul alimentar si consumul energetic, procesul de slabire este rapid, iar rezultatele spectaculoase”, spune Dr. Albu, specialist in nutritia ortomoleculara.

In cazul in care nu trebuie lucrat decat la nivelul dietei, se va folosi o succesiune de saptamani cu dieta de dezintoxicare si de regim imuno-dietetic, normocaloric sau usor hipocaloric, cum este Kitul Dr. Albu Selection 5 zile -5%, cu excluderea glutenului si proteinelor de lapte. La atingerea greutatii tinta se vor stabili de asemenea niste reguli simple de alimentatie, pentru a nu mai da frau liber cresterii in greutate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel