Din cuprinsul articolului
Singurul aliment pe care e bine să-l mâncăm zilnic. Academicianul Irinel Popescu, o personalitate marcantă în domeniul științelor medicale, supranumit părintele transplantului în România, a vorbit despre importanța nutriției.
Medicul Irinel Popescu este profesor de chirurgie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și director al Centrului pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, București.
Invitat în podcastul lui Cătălin Măruţă, dr. Irinel Popescu a atras atenția că din alimentație nu trebuie să lipsească ustoroiul și fructele.
Usturoiul este recunoscut pentru beneficiile extraordinare asupra sănătății, fiind numit și condimentul medicament.
„Usturoiul are multe acțiuni pozitive. Este foarte „neplăcut” social, dar este foarte bun pentru vasele de sânge și altele”, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.
Fructele reduc riscul bolilor de inima și protejează organismul în fața dezvoltării unor forme de cancer, reduc riscul dezvoltării diabetului de tip 1 si tip 2, ajută la scăderea tensiunii arteriale și asigură buna funcţionare a rinichilor.
Iar dintre toate fructele, cel recomandat de specialist pentru un consum zilnic este mărul, „care ține doctorul departe”.
„Din punctul meu de vedere, nu sunt restricții când vorbim de legume și fructe. Mere putem mânca zilnic. „Un măr pe zi ține doctorul la distanță”, un proverb valabil și astăzi. Eu mănânc din toate fructele, dar nu fac excese.
Fructele pot provoca exces de glucoză, iar de la o vârstă încolo nu este bine. Aș face o recomandare: să schimbăm fructele, adică să nu mâncăm doar afine, de exemplu.
Mere putem mânca zilnic, dar alte fructe este bine să variem. Să mai rotim fructele și legumele. Fiecare aduce un beneficiu și nu recomand să rămânem doar, de exemplu, la broccoli. Mai variem”, a spus reputatul medic Irinel Popescu.
Prof. univ. dr. Irinel Popescu a avut o contribuție decisivă la înființarea programelor de transplant hepatic în mai multe unități medicale din țară, dar nu numai.
Astfel, în anul 2013 era înființat programul de transplant hepatic la Spitalul Republican din Chișinău, Republica Moldova, iar un an mai târziu, în 2014, se puneau bazele acestui program la Spitalul „Sfânta Maria“ din București.
În anul 2016, cu contribuția prof. univ. dr. Irinel Popescu, era înființat un program de transplant hepatic și la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași, iar mai apoi la Spitalul Sanador din București.
Reputatul profesor a dzvăluit că are un mare regret, acela că n-a crezut mai devreme în Dumnezeu.
„Dacă este să fiu extrem de sincer… poate că nu m-am apropiat un pic mai devreme de religie. La un moment dat, părea că între știință și religie este o incompatibilitate maximă.
Am descoperit târziu nu doar că nu există nicio incompatibilitate, ci și că una fără alta nu funcționează.
Realizez că uneori a fost mâna lui Dumnezeu care m-a ajutat pe mine și echipa medicală din care am făcut parte să continuăm pe un drum extrem de greu, presărat cu multe dificultăți”, a mai zis profesorul.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…