Categories: Stil de viaţă

Singuri ne programăm la bogăție sau sărăcie, la fericire sau la boală, prin acest lucru important, pe care îl folosim zilnic. Explicațiile psihologului

Singuri ne programăm, nimeni altcineva. Un cunoscut psiholog ne spune cât de important și valoros este acest lucru pe care îl facem zilnic, nu-i acordăm valoarea cuvenită, dar ne poate controla viețile. Suntem energie, iar noi atragem exact ceea ce emitem.

Alege-ți cu grijă cuvintele, în viața de zi cu zi. Ele construiesc, ele prăbușesc, atragi ceea ce spui, cuvântul este energie, este creator de energie. Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru.

Singuri ne programăm, nimeni altcineva.Cuvintele, pe care le rostim pentru a comunica, reprezintă 7% din mesaj, restul mesajului fiind transmis nonverbal (postura corporală) și paraverbal (ritmul și tonalitatea vocii).

Cu toate acestea, cuvintele pe care le utilizăm sunt extrem de importante atât în comunicarea cu ceilalți, cât și cu noi înșine; și cum ceea ce se întâmplă în jurul nostru începe cu ceea ce se întâmplă în interiorul nostru, este foarte important să analizăm mai întâi influența cuvintelor asupra propriei persoane.

În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, creierul nostru stochează zeci de mii de cuvinte învățate de-a lungul vieții, stochează sensuri ale acestora și toată semnificația posibilă pe care am construit-o în timp pentru fiecare cuvânt. În acest sens, fiecare cuvânt pe care-l recunoaște creierul nostru are în spate o întreagă poveste, un soi de „film” interior care se declanșează și se derulează foarte rapid în inconștient atunci când îl folosim.

“În funcție de semnificația pe care am dat-o în timp acelui cuvânt, în funcție de obișnuința creată de a înclina mai mult către una dintre semnificațiile posibile, vom reacționa și ne vom comporta ca atare. De exemplu, dacă utilizăm cuvântul “floare”, o persoană poate declanșa imaginea unui trandafir roșu – ca simbol al iubirii, apoi simte iubire și își îmbrățișează partenerul. O altă persoană, la utilizarea cuvântului “floare”, poate declanșa imaginea unui câmp cu flori, starea de relaxare, dorința unui concediu și chiar să înceapă să caute un loc unde să meargă câteva zile. Pentru o altă persoană, cuvântul “floare” poate declanșa o stare de încordare, amintindu-și de cerința socială de a oferi flori în anumite ocazii”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Cuvintele au energie

Mai mult, specialistul consideră că putem vorbi astfel despre energia cuvintelor, în sensul că ele declanșează în interiorul nostru emoții, iar emoțiile declanșează o reacție comportamentală care presupune o anumită cantitate și calitate de energie.

“De aceea, este important să observăm ce fel de cuvinte utilizăm în mintea noastră atunci când: ne stabilim obiective, ne motivăm, ne mobilizăm, ne încurajăm, ne iertăm, ne iubim, ne propunem ceva important pentru noi. În funcție de discursul nostru interior despre noi înșine, vom trăi un cumul emoțional care va determina un comportament, respectiv un rezultat”, consideră psihologul Laura Maria Cojocaru.

Ne putem “programa” mintea pentru a comunica mai eficient

O abordare concretă a lucrului cu setul de cuvinte interioare utilizate pentru obținerea rezultatelor dorite, o constituie abordarea neuro-programării lingvistice (“programarea” minții prin limbaj). Aceasta lucrează exact cu structura interioară a cuvintelor pe care le utilizăm despre noi înșine și despre aspectele importante pentru noi.

“Înainte a de a fi o știință aplicată efectiv, NLP-ul ne evidențiază modul în care funcționează creierul și psihicul nostru. Putem să ignorăm acest aspect și să-l lăsăm să funcționeze la întâmplare (pentru că oricum funcționează) sau putem învăța cum să-l utilizăm conștient în beneficiul nostru. Cuvintele din mintea noastră asupra cărora rămânem cu atenția fixată, creează o desfășurare de comportamente reale care corespund cu „filmul” interior, pentru că acolo unde este atenția noastră, acolo este și rezultatul. Schimbând cuvintele, deci direcția atenției, schimbăm și rezultatul”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: