Sari la conținut

Singurătatea și izolarea socială cresc riscul de mortalitate prematură

singuratate
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semne de depresie, ce sunt confundate ușor cu alte afecțiuni

Izolarea socială și singurătatea sunt ambele asociate cu un risc crescut de mortalitate de orice cauză, arată un nou meta-studiu expansiv. În plus, în rândul persoanelor cu cancer, izolarea socială și singurătatea sunt legate de un risc mai mare de deces.

Pentru persoanele cu boli de inima, izolarea socială este asociată cu un risc mai mare de mortalitate.

Autorii unui nou studiu au investigat modul în care cele două fenomene au fost legate de decese de orice cauză și decese din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului de sân.

Meta-analiza a constatat că persoanele care se izolează social au un risc cu 26% mai mare de deces din toate cauzele, comparativ cu persoanele care socializează.

Efectul singurătății a fost puțin mai redus, dar încă îngrijorător: riscul de deces pentru persoanele care se confruntă cu singurătate prelungită a fost cu 14% mai mare decât pentru persoanele care nu erau singure.

Atât izolarea socială, cât și singurătatea au fost legate de o creștere a probabilității deceselor din toate cauzele și de cancer. Izolarea socială a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de deces pentru persoanele cu boli cardiovasculare.

Meta-studiul a analizat concluziile a 90 de studii separate care au implicat 2.205.199 de persoane

Izolare socială versus singurătate

Unul dintre aspectele interesante ale studiului este efectul mai mare al izolării sociale asupra mortalității decât al singurătății. Cele două condiții ar putea părea similare. Cu toate acestea, ele nu sunt la fel:

Studiul definește „izolarea socială” ca „o lipsă obiectivă a contactului social (sau limitat) cu alte persoane și este caracterizată prin faptul că o persoană are o rețea socială limitată, are contacte sociale rare sau poate trăi singură”.

„Singuratatea”, pe de altă parte, este „un sentiment subiectiv de suferință, care apare atunci când există o discrepanță între relațiile sociale dorite și cele reale”.

Este posibil să fii izolat social fără sentimente de singurătate și, de exemplu, să te simți singur într-un grup de oameni, chiar dacă acești oameni sunt cunoscuți.

Efectele izolării sociale asupra sănătății

Dr. Rosanne Freak-Poli, epidemiolog și cercetător senior la Universitatea Monash, care nu este implicată în studiu, a declarat pentru Medical News Today că, odată cu noul studiu, „două studii meta-analitice de referință au identificat că izolarea socială prezintă un risc mai mare de  mortalitate decât singurătatea.”

Dr. Angelina R. Sutin, profesor la Colegiul de Medicină de la Universitatea de Stat din Florida, neimplicată în cercetare, a declarat pentru MNT că atunci când izolarea socială nu provoacă singurătatea unui individ, există cel puțin câteva motive pentru care poate fi dăunătoare.

Una este că persoanele izolate social s-ar putea să nu aibă pe nimeni care să le ajute să ajungă în mod regulat la un medic, fie pentru că le lipsește transportul, fie pentru că unele proceduri necesită o persoană însoțitoare.

„În al doilea rând”, a adăugat dr. Sutin, „oamenii nu sunt întotdeauna conștienți de schimbările care li se întâmplă sau când este timpul să meargă la medic.”

Cercetările realizate de dr. Freak-Poli indică faptul că unele răspunsuri nesănătoase asociate cu singurătatea pot apărea și în cazul izolării sociale. Ea a spus că cercetările sale au arătat că atât izolarea socială, cât și singurătatea sunt asociate cu efecte asupra sănătății, cum ar fi:

  • tensiune arterială crescută
  • trigliceride ridicate
  • excesul de greutate și obezitatea
  • calitate mai scăzută a vieții
  • sănătate mintală precară

Cum afectează tehnologia izolarea socială

O sursă de izolare socială citată frecvent în conversații este dependența noastră tot mai mare de relațiile online.

„Utilizarea dispozitivelor poate fi izolatoare social pentru unii și un colac de salvare pentru alții”, a spus dr. Sutin.

„Provocarea acum este de a determina când și cum relațiile online pot fi sănătoase și cine va beneficia cel mai mult de pe urma contactului social în persoană față de cel virtual”, a adăugat ea.

Dr. Freak-Poli a remarcat că modul în care are loc comunicarea online determină dacă este utilă sau dăunătoare.

„Dacă rețelele sociale sunt folosite pentru a comunica direct cu oamenii într-un mod semnificativ, pot avea beneficii”, a spus ea.

„Există cercetări care demonstrează că aplicațiile care permit oamenilor să-și vadă fețele atunci când vorbesc – de exemplu, Teams, Zoom sau FaceTime – pot avea beneficii pentru implicarea socială, mai puțină singurătate și o bunăstare mai bună”, a spus ea.

Relațiile și conexiunile sociale au beneficii pentru sănătate

Dr. Sutin a remarcat că noul meta-studiu atrage atenția asupra efectelor dăunătoare atât ale singurătății, cât și ale izolării sociale”.

„De asemenea, documentează în mod mai specific faptul că singurătatea și izolarea socială cresc [riscul] de mortalitate specifică cauzei și în rândul unor populații specifice de pacienți. [Studiul] subliniază faptul că relațiile și conexiunea socială contează și consecințele îngrozitoare atunci când nevoile sociale nu sunt îndeplinite”, a adăugat dr. Sutin.

„Experimentarea izolării sociale și singurătății sunt, din păcate, inevitabile la un moment dat în viața cuiva, deoarece fac parte din condiția umană”, a spus dr. Freak-Poli.

Dr. Freak-Poli și-a declarat convingerea că „inițializarea interacțiunii sociale este un obiectiv realizabil”.

Ea a spus că a descoperit că participarea la activități comunitare cel puțin o dată pe lună și contactul cu cinci sau mai multe rude sau prieteni apropiați pe lună poate aduce beneficii substanțiale sănătății.

Efectele singurătății severe asupra sănătății

Singurătatea poate afecta sănătatea în câteva moduri, a spus dr. Sutin, observând că oamenii singuri recurg adesea la alegeri nesănătoase de stil de viață, cum ar fi:

  • fumat
  • abuzul de substanțe
  • devin mai sedentari
  • renunță la activități de stimulare mentală

Oamenii singuri, a avertizat dr. Sutin, „pot fi, de asemenea, mai puțin probabil să participe la îngrijirea preventivă și la screening-uri care pot preveni și detecta boala atunci când este cel mai probabil să fie tratabilă”.

Dr. Mary Louise Pomeroy, cercetător postdoctoral la Universitatea Johns Hopkins a remarcat efectele asupra sănătății mintale ale singurătății asupra MNT:

„Singurătatea reprezintă o preocupare deosebită pentru sănătatea mintală precară (depresie, stres, anxietate), care poate duce la un risc mai mare de mortalitate prin comportamente negative asupra sănătății fie direct (de exemplu, sinucidere), fie indirect (de exemplu, fumatul ca activitate socială sau pentru atenuează plictiseala sau suferința).”

Desigur, a te simți singur este incontestabil stresant, iar stresul cronic a fost legat de diverse probleme de sănătate

În timp ce autorii studiului au descoperit că izolarea socială reprezenta un pericol mai mare pentru sănătate în comparație cu singurătatea, aceasta nu înseamnă că trebuie să minimizăm efectele dăunătoare ale singurătății cronice, care ar putea afecta pe oricine.

Singurătate severă vs. ocazională

Dr. Freak-Poli a subliniat că studiul este preocupat de singurătatea severă.

„De exemplu, să te simți singur o zi pe săptămână – chiar dacă este obișnuit – nu este atât de îngrijorător din perspectiva sănătății.”

„Cu toate acestea, dacă cineva se simte singur trei sau mai multe zile pe săptămână de-a lungul timpului, atunci ar trebui să fim îngrijorați, deoarece există dovezi că este probabil să îi influențeze sănătatea și bunăstarea”, a remarcat dr. Freak-Poli.

Alte cercetări au documentat creșterea singurătății care a avut loc odată cu pandemia COVID-19.

De asemenea, ea a remarcat că acum suntem mai conștienți de modul în care comunicăm și socializăm – sau nu – în comparație cu vremurile pre-pandemie. De exemplu, unii oameni pot prefera să socializeze mai puțin.

Cu toate acestea, chirurgul general al SUA a avertizat recent despre o „epidemie de singurătate” în curs de desfășurare și a emis un aviz cu privire la importanța conexiunii sociale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel