Singurătatea pot fi la fel de obositoare pentru unii oameni ca și lipsa de mâncare

Singurătatea pot fi la fel de obositoare pentru unii oameni ca și lipsa de mâncare. Oamenii au nevoie de companie aproape la fel de mult cât au nevoie de apă, aer și hrană.

Studiile anterioare au arătat că izolarea de durată ne expune riscului de vătămare fizică în mai multe moduri.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of Vienna din Austria și de la University of Cambridge din Marea Britanie a descoperit acum că opt ore de singurătate pot distruge energia și pot crește oboseala la fel de mult ca starea de opt ore fără mâncare la anumite persoane.

Testele de laborator și experimentul de teren ale echipei au arătat că oamenii care trăiesc singuri sau cărora le place în mod special interacțiunile sociale sunt cel mai probabil afectați de lipsa companiei.

Singurătatea pot fi la fel de obositoare pentru unii oameni ca și lipsa de mâncare

Mai mult, se pare că reducerea energiei este rezultatul modificărilor răspunsului homeostatic al organismului: un fel de act de echilibrare, în care lipsa conexiunii sociale declanșează o reacție biologică.

„În studiul de laborator, am găsit asemănări izbitoare între izolarea socială și privarea de alimente”, spun primii autori ai studiului, psihologii Ana Stijovic și Paul Forbes de la Universitatea din Viena din Austria.

„Ambele stări au indus energie scăzută și oboseală crescută, ceea ce este surprinzător, având în vedere că lipsa de hrană ne face literalmente să pierdem energie, în timp ce izolarea socială nu ar face acest lucru”.

Pentru studiul de laborator, 30 de femei voluntare au fost examinate în trei zile separate de opt ore fiecare: o zi fără contact social, o zi fără mâncare și o zi fără contact social sau mâncare. Participanții au oferit feedback cu privire la stresul, starea de spirit și oboseala, în timp ce ritmul cardiac și nivelurile de cortizol salivar (indicatori standard de stres) au fost, de asemenea, măsurate.

Experimentul de teren a implicat 87 de participanți care locuiesc în Austria, Italia sau Germania și a acoperit perioade de măsuri de izolare COVID-19 între aprilie și mai 2020.

Cei care trăiesc în izolare au niveluri scăzute de energie

Cei implicați au petrecut cel puțin opt ore în izolare și au fost rugați să răspundă la întrebări prin intermediul unui smartphone. aplicație similară cu cele cerute în testul de laborator: despre stres, despre starea de spirit și despre oboseală.

Deși experimentul de teren nu a implicat alimente, rezultatele sale – niveluri mai scăzute de energie după izolare – se potrivesc cu munca de laborator, sugerând că comparația dintre a merge fără interacțiune socială și a merge fără întreținere este una validă.

Testul din lumea reală a fost, de asemenea, acolo unde cei care trăiau singuri și cei mai sociabili s-au dovedit a fi cei mai afectați. Nivelurile lor de energie raportate au scăzut în zilele în care au interacționat cu nimeni, comparativ cu zilele cu unele interacțiuni sociale scurte – un efect care nu s-a observat la participanții mai puțin sociabili.

„Faptul că vedem acest efect chiar și după o perioadă scurtă de izolare socială sugerează că energia scăzută ar putea fi un răspuns adaptativ „homeostatic social”, care pe termen lung poate deveni dezadaptativ”, spune psihologul Giorgia Silani, de la Universitatea din Viena, potrivit sciencealert.com.

Deci, pe măsură ce timpul de izolare se extinde, este probabil ca daunele să se agraveze: studiile anterioare au comparat singurătatea cu problemele de sănătate publică, cum ar fi obezitatea, sugerând că există un risc semnificativ de moarte prematură din cauza izolării sociale.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

15 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

36 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

56 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: