Sari la conținut

Singurătatea ne îmbolnăvește grav

problemele de memorie
Sursua: Shutterstock
Persoanele care trăiesc în singurătate şi evită orice formă de socializare sunt predispuse la diverse boli şi riscă să devină alcoolici sau fumători înrăiţi.

Chiar dacă pare surprinzător, tensiunea arterială a singuraticilor este mai ridicată, riscul de demenţă este mai mare, iar anticorpii care luptă împotriva bolilor virale sunt mai “leneşi”. Un studiu citat de dailymail.co.uk a demonstrat ştiinţific că singuraticii sunt mai expuşi cancerului şi bolilor de inimă.
Singurătatea, un joc de domino
Studiul relevă faptul că persoanele singure au tendinţa de a fuma mai mult, putând ajunge lejer la 15 ţigări pe zi. La fel se întâmplă şi în cazul alcoolului. Ca într-un joc de domino, singurătatea duce la consumul de alcool şi tutun, care îi îndreaptă ulterior spre îmbolnăvire. “Din cauza sentimentul de singurătate şi neimplicare în viaţa comunităţii, persoanele mai în vârstă pot avea chiar probleme cu somnul şi se accentuează procesul de degradare pentru cei care suferă de demenţă”, explică psihologul John Cacioppo, din Chicago, pentru dailymail.co.uk.
„Fenomenul ne afectează cu cât înaintăm în vârstă”
Acelaşi psiholog, care a făcut mai multe studii în acest domeniu, a descoperit că oamenii izolaţi pentru o perioadă mai mare de timp au nivelul cortizolului, hormon produs în situaţiile de stres, mult mai crescut decât este normal. Tensiunea arterială poate creşte atât de mult încât poate duce la atac de cord sau accidente vasculare cerebrale. “Trăim într-o lume în care individul e din ce în ce mai izolat. Fenomenul ne afectează tot mai tare cu cât înaintăm în vârstă”, a mai declarat psihologul american
Scăpaţi de figura mohorâtă
Din fericire, există soluţii pentru a nu rămâne singuri şi izolaţi, iar una dintre ele este să scăpaţi de atitudinea mâhnită. Psihicul uman este obişnuit să răspundă pozitiv unei persoane ce afişează o faţă zâmbitoare, aşa că lăsaţi figura mohorâtă deoparte şi salutaţi persoanele din jurul vostru chiar dacă nu sunteţi foarte apropiaţi: vecinii din compartimentul de tren, colegii de serviciu, portarul etc. O metodă bună de a scăpa de singurătate este să vă implicaţi în activităţi care vă fac plăcere, căutând să vă înconjuraţi de oameni care au aceleaşi pasiuni. Evitaţi să nu daţi curs primului impuls, acela de a vă izola, atunci când se iveşte posibilitatea de a relaţiona, pentru că un astfel de gest îndepărtează orice şansă de socializare.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel