Putem să ne oferim acest timp pentru o plimbare prin parc, pentru câteva minute, sau când ne privim în oglindă, ori atunci când facem ceva ce ne face plăcere și ne relaxează. Este important să avem o relație bună cu propria persoană pentru a putea dezvolta relații bune cu cei din preajma noastră, explica Eveline Osnaga, psiholog colaborator al Doctorului Zilei.
Iată câteva din beneficiile timpului pe care ni l-am acorda pentru propria persoană:
Pentru a ne reaminti importanța lucrurilor simple
Suntem tentați să avem lucruri materiale care ne transformă încet, încet, în slugi. Ne dorim lucruri care ne fac fericiți doar prin prisma faptului că le-am dobândit într-un final. Atunci când ne afișăm cu ele ne hrănim din ideea că propria imagine se asociază cu imaginea unui brand puternic. În realitate, nimic din ce este „la modă”, sau valoros din punct de vedere financiar, nu ne face cu adevărat fericiți. Degeaba avem bani dacă nu avem sănătate, degeaba avem bunuri materiale dacă nu avem persoana pe care ne-o dorim alături de noi și, în final, degeaba avem tot dacă nu avem timp să ne bucurăm de tot ce am dobândit.
Pentru a ne permite să ne păstrăm mintea limpede
Când alegem să petrecem timp cu propria persoană, de fapt, alegem să sortăm ce informații ne sunt cu adevărat utile,w din tot cu ce suntem „bombardați” într-o zi. Dacă avem nevoie de toate informațiile care vin din bârfe, dacă este important să contorizăm ce și cum face X sau Y, etc. Atunci când suntem preocupați de poveștile celor din jur, nu mai avem timp de propria poveste care, de altfel, este și cea mai importantă pentru fiecare dintre noi.
Pentru a ne concentra cu ușurință asupra propriilor nevoi
Atunci când avem timp să ne punem ordine în gânduri, de fapt, intrăm în contact cu propriile nevoi și inconștient o să începem să căutăm soluții.
Pentru a ne elibera de anxietate
Când petrecem timp de calitate cu propria persoană înseamnă și că avem timp să ne ocupăm de hobbyuri și de activități care ne relaxează. Anxietatea și stresul se diminuează atunci când știm să ne deconectăm și încercăm să ținem un echilibru între ce trebuie să facem și ceea ce ne place cu adevărat să facem.
Pentru a nu dezvolta atașamente nocive în relația cu cei dragi
Se întâmplă frecvent să dezvoltăm atașamente nocive cu cei din jurul nostru tocmai pentru că ne este frică de singurătate, pentru că avem nevoie de confirmările celor la care ținem și pentru că nu ne dăm timp să înțelegem de ce cei din jurul nostru iau anumite decizii. Dacă ne-am acorda timp pentru a procesa niște informații, am realiza că nu este nevoie să trăim prin cei care ne sunt alături și, cu siguranță, am realiza și multe alte lucruri foarte utile despre atașamentele care ne fac rău.
Pentru a ne cunoaște cu adevărat
Dacă petrecem timp de calitate cu noi înșine, am descoperi ce modificări apar în comportamentul nostru, în emoțiile noastre și în tot ce ne implică în mod direct de la zi la zi. Puțini sunt cei care sunt preocupați de dezvoltarea propriei persoane și nu mulți sunt cei care înțeleg de ce este atât de important să ne cunoaștem limitele, lucrurile care ne motivează, ce ne influențează atunci când trebuie să luăm anumite decizii, de ce alegem compania unor persoane și fugim de altele etc. Nimic din ce facem și din ce spunem nu este întâmplător, iar dacă ne cunoaștem suficient de bine, vom ști cum să scoatem tot ce este mai bun din noi în orice conjunctură ne va aduce viața.
Pentru a consolida mai mult încrederea în propria persoană
Încrederea în propria persoană se construiește pas cu pas atunci când ne acordăm timp să calculăm de mai multe ori și să tăiem corect o singură dată, atunci când nu sărim cu convingeri pripite fără să ne dăm timp să procesăm detaliile care fac diferența. Încrederea în noi înșine se construiește din interior, nu din exterior așa cum suntem tentați să credem, iar ca să intrăm în contact cu interiorul nostru avem nevoie de timp, spațiu și de liniște.
Pentru a nu fi ușor de manipulat
Timpul pare să se comprime și, odată cu el, suntem tentați să ne simplificăm existența acceptând de bun tot ceea ce auzim în media sau pe rețelele de socializare. Iar această situație ne vulnerabilizează pentru că suntem ușor de manipulat. Avem senzația că putem schimba lumea, societatea, fără să luăm în calcul cât de dificil este să ne schimbăm propria viață. Viață care depinde de un singur om, chiar de propria persoană. Câți dintre noi se pot lăuda că și-au schimbat viața într-un fel pozitiv, că au renunțat la un viciu, că au un stil de viață sănătos, că au ales să facă ceva bun pentru natură etc.
Pentru că, în final, doar aceia sunt cei care pot schimba și societatea pentru că sunt suficient de puternici încât să nu fie manipulați. Avem nevoie de timp ca să procesăm fiecare în dreptul nostru ce este mai bine pentru noi și să nu lăsăm pe nimeni să decidă pentru noi. Se întâmplă să asociem timpul pe care îl petrecem cu propria persoană cu singurătatea.
Ei bine, și singurătatea este utilă deși mulți fug de ea. Singurătatea este utilă dacă nu devine un stil de viață și un motiv de a nu socializa cu familia și cu prietenii.