Sari la conținut

Singurătatea crește riscul de cancer și de moarte. Bărbații sunt cei mai afectați

singuratate
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Semne de depresie, ce sunt confundate ușor cu alte afecțiuni

Singurătatea crește riscul de cancer cu șanse mici de supraviețuire. Un nou studiu publicat în jurnalul Cancer sugerează că adulții care trăiesc singuri au un risc cu 32% mai mare să moară din cauza cancerului decât adulții care locuiesc cu altcineva.

Acest risc este mai ridicat în special pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani care trăiesc singuri. Predispoziția lor de a muri din cauza cancerului este cu 43% mai mare decât a celor care locuiesc cu membrii familiei.

„Concluziile acestui studiu subliniază importanța abordării situației persoanelor care trăiesc singure și printre supraviețuitorii de cancer, și cer intervenții pentru a reduce efectele adverse ale izolării sociale”, spune autoarea principală a studiului, Hyunjung Lee, PhD, cercetătoare principală în echipa de cercetare a disparităților legate de cancer la American Cancer Society.

Bazându-se pe date colectate între 1998 și 2019 prin intermediul National Health Interview Survey și National Death Index, dr. Lee și echipa sa au analizat rezultatele pentru aproape 475.000 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani la începutul studiului. Aproximativ o pătrime din acești indivizi locuia singuri, în timp ce trei sferturi împărțeau locuința cu altcineva.

Pe parcursul a 22 de ani, au existat aproape 6.000 de decese cauzate de cancer, adică aproximativ 1,6% dintre cei care locuiau cu alte persoane, în comparație cu aproximativ 3.000 de decese cauzate de cancer (circa 2,5%) la cei care locuiau singuri.

Riscul de deces este mai ridicat la bărbați

Cercetătorii au observat că bărbații care trăiau singuri aveau 1,3 ori mai multe șanse să moară de cancer decât femeile. Acest lucru se datorează în parte faptului că mai mulți bărbați (56%) decât femei (44%) locuiau singuri.

„Mă întreb despre valorile culturale înrădăcinate în cazul bărbaților americani educați care promovează și valorizează prea mult autonomia și independența”, spune Lidia Schapira, medic oncolog și directorul Stanford Cancer Survivorship Program din California. „Mă face să mă întreb dacă acești bărbați care locuiau singuri au fost învățați să se ferească să ceară ajutor sau să se conecteze cu alții.”

Adulții cu niveluri mai mari de educație care trăiau singuri au avut, de asemenea, un risc mai mare. Persoanele cu mai puține studii care locuiau singure aveau de 1,26 ori mai multe șanse să moară de cancer, în timp ce cei cu diplomă de colegiu care trăiau singuri aveau un risc cu 1,41 ori mai mare.

Singurătatea, la fel de periculoasă ca fumatul

Datele recensământului din SUA arată că proporția gospodăriilor cu o singură persoană s-a dublat și mai mult, de la 7 milioane de gospodării (13%) în 1960 la 38 milioane de gospodării (29%) în 2020.

În mai de anul acesta, medicul șef al SUA, Vivek Murthy, MD, a emis un avertisment ca medic-șef al SUA cu privire la criza de sănătate publică a singurătății, izolării și lipsei de conexiune. Acesta a evidențiat modul în care lipsa de conexiune poate crește riscul de deces prematur la niveluri comparabile cu fumatul zilnic.

„Epopeea noastră de singurătate și izolare a fost o criză subapreciată de sănătate publică care a afectat sănătatea individuală și socială”, a declarat dr. Murthy. „Relațiile noastre sunt o sursă de vindecare și bunăstare care ne poate ajuta să trăim vieți mai sănătoase, mai împlinite și mai productive.”

Cei care sunt izolați tind să aibă obiceiuri mai puțin sănătoase, conform autorilor studiului. Aceștia au citat cercetări anterioare care au constatat că persoanele care trăiesc singure sunt mai puțin înclinate să aibă diete sănătoase și mai predispuse să fie obeze, să fumeze sau să bea excesiv și să se confrunte cu un nivel sever de stres psihologic.

„Ceea ce mă intrigă este posibila relație dintre lipsa de conexiune umană și procesele fiziologice care pot afecta fenomene biologice precum imunitatea și stresul într-o așa măsură încât să crească predispozița de cancer”, spune dr. Schapira, care nu a fost implicată în cercetare.

Mental Health America notează că atunci când suntem singuri, corpul nostru produce mai mult cortizol, iar stresul este simțit mai intens. Investigarea științifică a arătat că stresul poate promova dezvoltarea cancerului.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel