Din cuprinsul articolului
Singurătatea și izolarea socială la adulții în vârstă reprezintă un risc grav pentru sănătatea publică, care afectează un număr semnificativ de oameni, punându-i în pericol de demență și alte afecțiuni grave.
Toți oamenii trebuie să aibă interacțiuni sociale pentru a supraviețui și a prospera. Dar pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, deseori petrec mai mult timp singuri.
Despărțirea poate face persoanele în vârstă mai vulnerabile la singurătate și izolarea socială, ceea ce le poate afecta sănătatea și bunăstarea.
Studiile arată că singurătatea și izolarea socială sunt asociate cu riscuri crescute de probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, depresia și declinul cognitiv.
Noi, oamenii, prin esența noastră suntem ființe sociale. Avem nevoie unii de alții să comunicăm și să ne reglăm în raport cu alții.
Se întâmplă uneori să rămânem singuri din varii motive. Pandemia ne-a adâncit și mai mult sentimentul de singurătate, fie că am resimțit atunci sau resimțim acum consecințele izolării sociale.
Virgil Munteanu a stat de vorbă din nou cu Beatrice Enăchescu, psihoterapeut și fondator „Viața la Prezent”. Astăzi, despre singurătate și izolare socială.
Pandemia a fost cireașa de pe tort, ne-a adâncit și mai mult sentimentul de singurătate, subliniază încă de la începutul emisiunii psihoterapeutul.
„Singurătatea este o emoție, este o stare, este un sentiment. Această stare poate fi resimțită indiferent de amploarea relațiilor pe care le avem. Cu alte cuvinte, te poți simți singur în mijlocul mulțimii”, spune Beatrice Enăchescu.
Singurătate sau izolare socială?
Izolarea socială poate provoca singurătate la unii oameni, în timp ce alții se pot simți singuri fără a fi izolați social.
„Izolarea este un comportament prin care eu decid să stau deoparte. Singurătatea ma determină ca eu să stau deoparte. Atenție! Această singurătate și acest comportament de a sta deoparte este defapt însoțit de un gând care acționează ca o capcană”, atenționează psihoterapeutul.
Daca vreti sa aflati mai multe detalii pe marginea acestui subiect vast, va invitam sa vizionati filmuletul de mai jos unde specialistul emisiunii este Psihoterapeut Beatrice Enachescu impreuna cu Virgil Munteanu, Directorul Evenimentul Zilei si Capital.