Din cuprinsul articolului
Există o cistită fără microbi, mult mai supărătoare, cauzată de apariția unei „iritatii” în interiorul vezicii, care devine dureroasă în contact cu urina. Aceasta este vezica dureroasă cronică sau cistita interstițială. Pacienta (pentru că apare cel mai des la femei) simte dureri exact ca la cistita clasică, dureri care se intensifică pe măsură ce se umple vezica, ceea ce o face să se ducă mai des la toaletă, pentru a scăpa de disconfort. În stadiile incipiente, suferința poate apărea sub formă de crize de durere și urinat des, săptămânale sau lunare, care se ameliorează la căldură și se agravează la frig, după consumul alimentelor condimentate și acre sau după un contact intim. Pacienta se gândește imediat la o posibilă cistită, dar urina, la analiză, nu este infectată.
Aceasta este cunoscuta ca: Sindromul Vezicii Dureroase si este definit prin durerea suprapubiana asociata cu umplerea vezicala, insotita de polachiuria diurna si nocturna, in lipsa infectiei urinare si a altei patologii vezicale evidente.
„Cauzele cistitei în general sunt cauze infecțioase, iar dacă ne referim la sindromul vezicii dureroase, vorbim despre așa zisa cistită interstițială prin care nu avem componentă infecțioasă, bacteriană care să producă leziuni ale vezicii prin atacul direct al bacteriilor.
Cauza exactă a cistitei interstițiale sau a vezicii dureroase este necunoscută. S-au dezvoltat mai multe teorii, dar niciuna nu a dovedit exact etimologia acestei patologii”, precizează dr. Bogdan Chirculescu.
Simptome: frecvența crescută la urinat şi durere
„Simptomatologia este destul de facilă și ușor de recunoscut. Pacientele se plâng de durere care se dezvoltă în abdomenul inferior sau rectopubian.
Durerea la urinare sau arsura, frecvenţa crescută la urinat sau imperiozitatea micţională, se numără printre cele mai des întâlnite simptome pe care le poate dezvolta un pacient cu această patologie.
Complicațiile sunt mai mult legate de viața socială a pacientei. Pacientele tind să nu mai aibă viață socială, acestea fiind nevoite să petreacă mai mult timp acasă, lângă toaletă”, spune medicul.
Sindromul vezicii dureroase se vindecă
„Sindromul vezicii dureroase se vindecă. Sigur, avem şi situaţii grave în care greu putem controla această boală, dar de cele mai multe ori, reuşim să o controlăm cu diverse intervenţii terapeutice.
Putem vorbi şi de o oarecare predispoziţie, dacă ne gândim că sunt o anumită categorie de paciente care dezvoltă boala episodic, pasager şi atunci putem identifica anumiţi factori declanşatori.
Anumite alimente şi băuturi pot duce la o formă acută, chiar agresivă a bolii, cum ar fi alcoolul, fumatul, mezelurile, carnea procesată, mâncărurile picante sau băuturile acidulate.
Este prin definiţie o boală cronică. Neştiind cauza exactă, nu putem vorbi de prevenţie etimologică specializată, mai degrabă prin amânarea sau anularea episoadelor de acutizare prin a ne feri de anumiţi factori declanşatori. Nu ne vindecăm niciodată, dar o putem ţine sub control”, atrage atenţia dr. Chirculescu.
Recomandări utile în sindromul de vezică dureroasă
- Reducerea stresului
- Evitarea anumitor alimente sau băuturi (acide, care irită mucoasa vezicii urinare)
- Renunţarea la fumat
- Reducerea cantităţii de apă băute înainte de culcare
Diagnosticul se stabilește prin anamneză, excluderea altor afecțiuni și cistoscopie. Din păcate, niciun tratament nu este unic şi nu va funcționa pentru toți pacienții. Medicii recomandă anumite medicamente şi terapii, care pot fi utilizate în combinație cu modificările stilului de viaţă. Intervenţia chirurgicală poate fi necesară în ultimă instanţă.