Sindromul retroviral acut, prima manifestare a infecției cu HIV

Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) atacă sistemul imun și face foarte grea lupta organismului cu diferite infecții sau boli. Primul stadiu al bolii, practic perioada de incubație durează de la câteva zile la câteva săptămâni de la infectare iar simptomele sunt asemănătoare gripei, așa numitul sindrom retroviral acut.

Sindromul retroviral acut este prima manifestare a infecţiei HIV care apare la aproximativ 2- 4 săptămâni de la contactul infectant. De multe ori, manifestările sunt confundate de pacient cu cele ale gripei sau ale unei infecții virale, de aceea nici nu ajunge la medic persoana în cauză.

De regulă, primele simptome seamănă cu cele aferente gripei, astfel pacientul are febră mare, 40 de grade Celsius, uneori însă apar și anumite elemente eritematoase. Altfel spus apar și semne specifice cutanate, ulcerații dureroase fie la nivelul cavității bucale, fie la nivel anal sau vaginal. Totodată, alte simptome ale acestui sindrom sunt: diaree, dureri mari de cap, erupții cutanate, mărirea în volum a ganglionilor de la nivelul gâtului, crampe abdominale, vărsături, scădere în greutate.

De aceea, este foarte important ca persoana în cauză să ajungă la medic, să fie diagnosticat. O persoană poate să aibă acest virus mulți ani fără să știe, fără să aibă simptome. Mai grav este că în stadiul final al infecției cu HIV, boală progresează spre sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) iar opțiunile de tratament sunt limitate. De regulă, spun specialiștii, la o persoană care nu ia tratament corect și constant, infecția HIV va evolua spre SIDA în 10-12 ani de la contactul infectant. Însă, odată diagnosticată boală și prescriere tratamentului de medic, pacientul poate să aibă o calitate a vieții crescute. Practic, cu ajutorul tratamentului progresia bolii este încetinită mult.

Ultimul stadiu al bolii este destul de grav ca manifestare, apar infecții și neoplazii care pot afecta sistemul nervos, dar și a altor organe sau sisteme.

Trebuie să reamintim faptul că virusul HIV se transmite prin contact sexual neprotejat, prin transfuzii de sânge, dar și de la mamă la copilul nou născut, inclusiv prin laptele matern în procesul de alăptare. Peste 70% dintre infecții se transmit la bebeluș în momentul nașterii.

Esențial este să previi această boală, această infecție, să mergi la medic constant să-ți faci analizele. Și nu omite faptul că infecția primară, cea acută care este însoțită de sindromul retriviral de cele mai multe ori este nediagnosticată. De aceea, este important să mergi la medic, periodic să te tesetezi. Boala este diagnosticată cu ajutorul analizelor de sânge. Este foarte ușor, trebuie doar să ceri medicului să-ți facă testarea anticorpilor anti-HIV. Și evident, să faci tot ceea ce ține de tine să previi boala: să nu ai contacte sexuale neprotejate. Din păcate, astăzi nu există un vaccin anti-HIV.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

10 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

40 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: