Sindromul piciorului diabetic: boala care nu se simte, dar care face ravagii în organism. Poate duce la amputarea piciorului

Sindromul piciorului diabetic este definit ca infecția, ulcerația sau distrugerea țesuturilor profunde ale piciorului (inclusiv oasele) la un pacient cu diabet zaharat (DZ). Afectează aproape 6% dintre persoanele cu diabet. Aproximativ 0,5% până la 1,5% dintre pacienții cu sindromul piciorului diabetic necesită amputare.

Cele mai multe amputații încep cu ulcerații și pot fi prevenite cu o îngrijire bună a picioarelor și un screening pentru a evalua riscul de complicații ale picioarelor. Sindromul piciorului diabetic este asociat cu anomalii neurologice, boala arterială periferică (PAD) și anomalii musculo-scheletice ale membrelor inferioare de severitate diferită.

În lume, la fiecare 20 de secunde, un picior este amputat din cauza diabetului zaharat. Sunt 4320 de amputații pe zi la nivel mondial. Iar în țara noastră, se estimează că aproape la fiecare oră are loc o amputație în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 amputații pe zi. Și, din păcate, cifrele arată că, în urma unei amputații majore, 50% dintre pacienți vor suferi o nouă amputație în următorii 2 ani, potrivit PiciorulDiabetic.ro

Dezvoltarea sindromului piciorului diabetic

Neuropatia, precum și anomaliile vasculare și musculo-scheletice joacă un rol în dezvoltarea sindromului piciorului diabetic.

Clasificarea bazată pe patogeneză include:

1) Picior neuropatic.

2) Picior ischemic.

3) Picior neuropatic-ischemic.

Neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică sau distrucția nervoasă este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului, care se manifestă prin leziuni ale nervilor. Diabetul poate afecta un singur nerv sau o întreagă rețea de nervi, în moduri diferite. De exemplu, îți poti pierde senzațiile dintr-un picior sau ai putea avea probleme cu digerarea alimentelor.

Mai mult de 60% dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta neuropatie diabetică la un moment dat.

Neuropatia periferică este cel mai comun tip de neuropatie diabetică. Aceasta afectează extremitățile corpului, picioarele și brațele. Cele mai frecvente simptome sunt amorțeala, durerea sau furnicăturile la nivelul membrelor inferioare.

Când neuropatia periferică îți afectează picioarele, se poate să simți că le coordonezi mai greu sau că e dificil să îți mentii echilibrul. De asemenea, lipsa senzațiilor în picioare poate duce la leziuni pe care să le remarci mai greu. Neuropatia în picioare este deosebit de periculoasă dacă nu observi la timp chiar și o bătătură.

Este important să îți verifici picioarele zi de zi, ca să te asiguri că nu ai taieturi sau rani.

Leziunile nervilor și circulația slabă pot întarzia vindecarea, ducând la infecții periculoase. Lasată netratată, o infecție se poate răspândi, ajungându-se până la pierderea unui picior sau a unei părți a piciorului.

Arteropatia Diabetică

Arteriopatia este o boală a arterelor membrelor inferioare, caracterizată prin dezvoltarea unor „dopuri” în interiorul vaselor, care provoacă micşorarea calibrului şi diminuarea circulaţiei sângelui.

Ca urmare, ţesuturile şi muşchii hrăniţi de acestea nu mai sunt oxigenaţi corespunzător (ischemie), situaţie observată mai ales în timpul efortului, când consumul de oxigen este mai mare.

Studiile epidemiologice evidenţiază faptul că la persoanele care suferă de diabet, arteriopatia membrelor inferioare este mult mai frecventă decât la populaţia generală.

Îngrijire și prevenție picior diabetic

Piciorul diabetic are nevoie de o abordare serioasă, persoana afectată fiind în centrul atenției – în primul rând pentru că, pe lângă controlul de specialitate pe care persoana cu diabet trebuie să îl facă pe cât posibil, există câteva lucruri pe care le poate face singură.

  • Să își examineze zilnic piciorul, să își testeze sensibilitatea.
  • Să renunțe la fumat.
  • Să mențină o igienă optimă a picioarelor, spălându-se cu apă călduță, în mod delicat, insistând pe spațiul dintre degete.
  • Să își taie cu atenție unghiile, astfel încât să nu se rănească.
  • Să folosească pantofi adecvați, de bună calitate, care să nu îi strângă sau să fie incomozi.
  • Să evite șosetele din materiale elastice și sintetice, pentru a nu afecta circulația sângelui. Să aleagă variante din bumbac.
  • Să utilizeze creme speciale, cu proprietăți de hidratare și calmare a disconfortului picioarelor, benefice în prevenția apariției ulcerațiilor la piciorul diabeticului.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: