Sari la conținut

Sindromul intestinului iritabil, o tulburare comună de cauză necunoscută care înrăutățește calitatea vieții

Sindromul intestinului iritabil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Obiceiuri sanatoase care scad riscul de intestin iritabil

Mulți oameni au în mod regulat simptome gastrointestinale cu care trăiesc în viața de zi cu zi, în ciuda disconfortului pe care îl provoacă.

Când, după efectuarea tuturor analizelor posibile, nu se găsește o cauză evidentă, pacientul cu aceste caracteristici este diagnosticat cu sindromul colonului iritabil (IBS).

Ce este sindromul colonului iritabil?

IBS este o tulburare comună a intestinului gros, care produce o serie de simptome nespecifice comune. Este considerată o tulburare cronică care trebuie abordată pe termen lung.

De obicei nu este grav, deși este enervant și nu provoacă modificări semnificative în țesutul intestinal, ceea ce nu crește semnificativ riscul de cancer colorectal.

Cauzele sale nu sunt cunoscute, deși se știe că este legat de fenomene precum stresul, traumele psihologice și emoționale, antecedentele de infecții intestinale grave și incidența creșterii bacteriene excesive.

Care sunt simptomele tale?

Simptomele IBS sunt multe și variate, dar în general cele mai tipice includ dureri abdominale, colici, modificări ale mișcărilor intestinale, modificări ale frecvenței de evacuare, umflături, creșterea producției de gaze (balonare), prezența mucusului în scaun, sângerare rectală, scădere în greutate, anemie, vărsături și durere persistentă care nu este ameliorată prin eliminarea gazelor sau defecarea.

Avand in vedere ca este o tulburare cronica, pentru ca aceste simptome sa fie asociate cu afectiunea trebuie sa persista o perioada indelungata de timp sau sa fie recurente.

Pe termen lung, persoanele cu simptome persistente ale sindromului de colon iritabil raportează că au o calitate mai proastă a vieții decât o persoană obișnuită, chiar suferă de tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea sau depresia. Aceste tipuri de probleme, la rândul lor, tind să agraveze simptomele sindromului.

Cum este tratat?

Deoarece nu există un remediu pentru boala ca atare, tratamentul se bazează pe abordarea simptomelor pentru a permite pacientului să ducă o viață cât mai normală.

Implementarea strategiilor de reducere a stresului poate îmbunătăți imaginea simptomelor persoanei afectate; de asemenea, la unii pacienți anumite ajustări nutriționale, exercițiul fizic și odihna adecvată realizează o ușurare semnificativă.

Important, așadar, este să încercăm mai multe dintre aceste măsuri în măsura posibilului pentru fiecare pacient și să acordăm atenție răspunsului, personalizând astfel strategia în funcție de cazuistica lor particulară.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel