Din cuprinsul articolului
Sindromul intestinului iritabil. Ce este, câte persoane afectează, ce ajută la prevenire și cum se treatează această afecțiune?
Sindromul intestinului iritabil este foarte frecvent. Se estimează că afectează în medie 11% dintre adulți, în principal tineri și femei. „Colita spastică”, așa cum era numită anterior, provoacă multe simptome la pacienți, inclusiv:
Boala nu crește riscul de a dezvolta probleme mai grave, precum cancerul de colon, spune medicul dietician-nutriționist Eumenis P. Karafyllidis, directorul Departamentului de Dietetică de la Spitalul General Metropolitan.
Consumul regulat de cafea ar putea ajuta la protejarea împotriva dezvoltării acesteia sau la ameliorarea simptomelor la unii pacienți, potrivit unei analize recente combinate (meta-analiză) a unor studii anterioare.
Analiza a fost publicată la sfârșitul anului 2023 în revista nutrițională Nutrients. Acesta a inclus opt studii anterioare, cu un total de 432.022 de participanți.
Consumatorii de cafea au avut cu 16% mai puține șanse de a dezvolta sindromul colonului iritabil (IBS) decât cei care nu consumau cafea. Acest lucru este valabil pentru cei care beau orice cantitate de cafea la intervale regulate.
În plus, legătura dintre cafea și sindrom este legată și de moleculele sale bioactive, deoarece este o băutură bogată în substanțe bioactive.
Aceste substanțe au proprietăți antioxidante, antifibrotice și antiinflamatorii. De asemenea, afectează microflora intestinală, acizii biliari, motilitatea intestinală și permeabilitatea intestinală.
Aceste proprietăți pot avea un impact benefic asupra sindromului de colon iritabil, spune domnul Karafyllides.
Cafeaua poate perturba uneori digestia și poate fi un laxativ puternic datorită compușilor bioactivi pe care îi conține.
„Nu doar cofeina, ci și alte molecule din cafea promovează mișcările intestinale prin creșterea tranzitului intestinal. Așadar, cafeaua la unii pacienți cu sindrom al căror simptom predominant este diareea, poate să nu fie benefică. De fapt, ar putea agrava simptomele „, explică dr. Karafyllidis.
Totuși, cafeaua oferă beneficii unor persoane care suferă de probleme digestive. Pacienților cu afecțiuni hepatice grase li se recomandă cel puțin o ceașcă de cafea pe zi, deoarece cafeaua reduce fibroza la nivelul ficatului și ajută la prevenirea formării calculilor biliari.
Cel de-al șaptelea Summit Privind Reducerea Efectelor Nocive ale Fumatuluia avut loc în perioada 16-17…
Mariana Cojocaru vestește o perioadă oarecum complicată pentru anumite semne zodiacale. Se anunță probleme financiare,…
Câteva cești de cafea în fiecare dimineață pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă,…
Sindromul Asperger este o tulburare de spectru autist (TSA), care afectează modul în care o…
Murăturile sunt un adevarat medicament pentru că asigură necesarul de vitamina C de care organismul…
O nouă revizuire comandată de OMS nu găsește nicio legătură între utilizarea telefonului mobil și…