Sindromul intestinului iritabil: Ce ne ajută la prevenirea și tratarea acestuia

Sindromul intestinului iritabil. Ce este, câte persoane afectează, ce ajută la prevenire și cum se treatează această afecțiune?

Sindromul intestinului iritabil este foarte frecvent.  Se estimează că afectează în medie 11% dintre adulți, în principal tineri și femei. „Colita spastică”, așa cum era numită anterior, provoacă multe simptome la pacienți, inclusiv:

  • Durere abdominală;
  • Inflația;
  • Crampe;
  • Constipație și/sau diaree.

Boala nu crește riscul de a dezvolta probleme mai grave, precum cancerul de colon, spune medicul dietician-nutriționist Eumenis P. Karafyllidis, directorul Departamentului de Dietetică de la Spitalul General Metropolitan.

Nou studiu

Foto: Fotografie de la Craig Adderley/pixabay

Consumul regulat de cafea ar putea ajuta la protejarea împotriva dezvoltării acesteia sau la ameliorarea simptomelor la unii pacienți, potrivit unei analize recente combinate (meta-analiză) a unor studii anterioare.

Analiza a fost publicată la sfârșitul anului 2023 în revista nutrițională Nutrients. Acesta a inclus opt studii anterioare, cu un total de 432.022 de participanți.

Consumatorii de cafea au avut cu 16% mai puține șanse de a dezvolta sindromul colonului iritabil (IBS) decât cei care nu consumau cafea. Acest lucru este valabil pentru cei care beau orice cantitate de cafea la intervale regulate.

Băutură complexă

În plus, legătura dintre cafea și sindrom este legată și de moleculele sale bioactive, deoarece este o băutură bogată în substanțe bioactive.

Aceste substanțe au proprietăți antioxidante, antifibrotice și antiinflamatorii. De asemenea, afectează microflora intestinală, acizii biliari, motilitatea intestinală și permeabilitatea intestinală.

Aceste proprietăți pot avea un impact benefic asupra sindromului de colon iritabil, spune domnul Karafyllides.

De ce cafeaua nu aduce beneficii sănătății tuturor?

Cafeaua poate perturba uneori digestia și poate fi un laxativ puternic datorită compușilor bioactivi pe care îi conține.

„Nu doar cofeina, ci și alte molecule din cafea promovează mișcările intestinale prin creșterea tranzitului intestinal. Așadar, cafeaua la unii pacienți cu sindrom al căror simptom predominant este diareea, poate să nu fie benefică. De fapt, ar putea agrava simptomele „, explică dr. Karafyllidis.

Totuși, cafeaua oferă beneficii unor persoane care suferă de probleme digestive. Pacienților cu afecțiuni hepatice grase li se recomandă cel puțin o ceașcă de cafea pe zi, deoarece cafeaua reduce fibroza la nivelul ficatului și ajută la prevenirea formării calculilor biliari.

Recent Posts

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

3 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

4 ore ago

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll: „Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…

4 ore ago

Mesajul Elenei Lasconi după ce sondajele exit-poll o plasează pe locul 2. „Eu nu mă tem de nimic! Dragi români, nu mă lăsați singură”

Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…

4 ore ago

Horoscop 25 noiembrie. Leii și Vărsătorii reușesc să pună bani deoparte pentru zile negre

Horoscop 25 noiembrie.  Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…

5 ore ago

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul 2

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…

5 ore ago

Citeste si: