Categories: Glosar medical

Sindromul intestinului iritabil

Din cuprinsul articolului

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o tulburare a sistemului digestiv care afectează milioane de oameni.

E aracterizată prin prezența unor simptome recurente legate de funcționarea anormală a intestinului. Este important să subliniem că, în ciuda disconfortului asociat, IBS nu cauzează leziuni permanente sau daune organice.

Cauze

Cauzele exacte ale IBS nu sunt pe deplin înțelese, însă există mai mulți factori care pot contribui la apariția și exacerbarea simptomelor. Unul dintre acești factori este sensibilitatea crescută a intestinului, ceea ce înseamnă că persoanele cu IBS pot avea intestinul mai sensibil la stimuli normali, precum contracțiile musculare sau alimentele.

De asemenea, dezechilibrul florei intestinale poate juca un rol semnificativ în IBS. Flora intestinală, adică microorganismele care trăiesc în intestin, poate influența sănătatea și funcționarea acestuia. Modificări în compoziția acestei flore pot contribui la apariția simptomelor IBS.

Există, de asemenea, o componentă genetică în IBS, iar persoanele cu membri ai familiei afectați de această tulburare pot avea un risc crescut de a dezvolta IBS.

Infecțiile intestinale anterioare pot fi, de asemenea, asociate cu declanșarea simptomelor IBS în anumite cazuri. Deși nu toți cei care suferă de infecții intestinale dezvoltă ulterior IBS, există o legătură între aceste evenimente.

Simptomele

Simptomele IBS pot varia de la durere abdominală și balonare la modificări ale obiceiurilor intestinale, precum diaree, constipație sau alternanța între cele două. În plus, persoanele cu IBS pot experimenta senzații de incompletare a golirii intestinale și pot observa mucozități în scaun.

Tratament

Tratamentul IBS se concentrează adesea pe gestionarea simptomelor. Acesta poate implica modificări ale dietei, inclusiv excluderea anumitor alimente care pot agrava simptomele. Medicamentele, cum ar fi antispasticele sau cele pentru controlul diareei/constipației, pot fi prescrise pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

De asemenea, gestionarea stresului prin tehnici precum meditația sau terapia cognitiv-comportamentală poate juca un rol important în abordarea IBS.

Este crucial ca persoanele care experimentează simptome persistente să consulte un profesionist medical pentru a exclude alte condiții și pentru a primi un plan de gestionare adecvat al sindromului intestinului iritabil.

Recent Posts

TOP 5 vitamine esenţiale recomandate pentru o inimă sănătoasă

Conform studiilor științifice, există mai multe vitamine care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, reducând…

13 minute ago

Avertismentul specialiștilor: România lovită de tsunami. De ce este țara noastră vulnerabilă?

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…

34 de minute ago

Camelia Pătrășcanu: tranzitul lui Mercur în Săgetor aduce un succes colosal acestor trei nativi! Le pune Dumnezeu mâna-n cap

Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…

53 de minute ago

Anunțul momentului făcut de Ion Țiriac: se va construi CEL MAI MARE SPITAL de psihiatrie pediatrică din țară! Află cum poți contribui și tu!

Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…

o oră ago

Se pregăteşte în laboratoare noul tratament miraculos pentru obezitate

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…

2 ore ago

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

2 ore ago

Citeste si: