Din cuprinsul articolului
Sărbătorile sunt un timp pentru exces și asta nu este atât de bine pentru inima ta.
Fie la petreceri sau la vizite cu familia, oportunitățile care vă testează hotărârea în ceea ce privește mâncarea și alcoolul sunt abundente. Deși este bine să te răsfăți puțin, tot acel exces poate avea un efect asupra sănătății tale.
Sindromul inimii de vacanță, constă în apariția aritmiei cardiace, cel mai frecvent fibrilație atrială, după crize de consum excesiv de alcool, se știe că apar chiar și la persoanele sănătoase.
Ce trebuie să știți despre sindromul inimii de vacanță
Prima apariție a sindromului inimii de vacanță în literatura medicală a avut loc în 1978. În cercetare, medicii au descris prevalența tulburărilor de ritm cardiac legate de consumul excesiv de alcool care au apărut frecvent în timpul, ați ghicit, sărbătorilor.
„Episoadele au urmat, de obicei, evenimente grele de weekend sau de sărbători, care au dus la spitalizare între duminică și marți sau în apropierea sărbătorilor de sfârșit de an, o relație neobservată în alte boli asociate alcoolului”, au scris autorii studiului.
Chiar în această lună, un alt studiu a constatat că riscul de atac de cord a crescut cu 15% în timpul sărbătorilor de Crăciun/Anul Nou. Riscul a crescut și după Revelion și alte sărbători de mijloc de vară.
Din fericire, sindromul inimii de vacanță tinde să fie acut după accese de băut. Când indivizii încetează să bea, aceasta tinde să se rezolve de la sine. Așadar, dacă observați o frecvență cardiacă mai rapidă decât în mod normal sau tremurat în timp ce beți, ar putea însemna probabil că trebuie să renunțați la vinul fiert.
„Este o ilustrare că orice exces nu este un lucru bun. Așadar, sfatul pe care îl dăm pacienților noștri pentru orice, de la alcool la cofeină la suplimente de vitamine până la exerciții fizice este „totul cu moderație” este o regulă bună de urmat. Poți exagera. Sindromul inimii de vacanță este ceva care ilustrează foarte bine acest lucru”, a declarat Dr. Nicholas Skipitaris, director de electrofiziologie cardiacă la Spitalul Lenox Hill din New York City, pentru Healthline.
Alcoolul și sănătatea inimii
În ciuda faptului că sindromul cardiac de vacanță este recunoscut de 40 de ani, mecanismul sau motivul pentru care alcoolul are acest efect asupra inimii nu este încă bine înțeles.
Se știe că alcoolul afectează atât sistemul nervos simpatic, cât și parasimpatic, în plus față de multe alte funcții din organism care au potențialul de a induce aritmie cardiacă.
„De fiecare dată când mușchiul inimii este afectat, sistemul electric al inimii care este construit în celulele musculare ale inimii poate fi, de asemenea, afectat”, a spus Skipitaris.
Pe lângă consumul de alcool, sărbătorile pot afecta și inima în diferite niveluri. Finanțele, cumpărarea de cadouri și găzduirea familiei pot duce, de asemenea, la creșterea stresului în această perioadă. Dieta se poate înrăutăți, de asemenea, cu dulciuri, resturi și diverse alimente bogate care se află prin casă.
O petrecere de vacanță sau o vizită la familie facilitează, de asemenea, rutina ta obișnuită de dormit și exerciții fizice să fie lasată deoparte.
Așadar, nu poate fi surprinzător faptul că numărul de atacuri de cord în fiecare an tinde să crească în preajma Crăciunului.