Din cuprinsul articolului
Sindromul Gilbert este o tulburare hepatică genetică care afectează capacitatea organismului de a procesa bilirubina (un lichid digestiv produs de ficat care ajută la absorţia grăsimilor).
Persoanele cu această afecţiune nu produc suficiente enzime hepatice care să menţină bilirubina la un nivel normal. Drept urmare, excesul de bilirubină se acumulează în organism. Bilirubina este o substanță galben-maronie, produsă de bilă (colecist), care se formează prin distrugerea celulelor roșii îmbătrânite de la nivelul ficatului.
Sindromul Gilbert este cauzat de o mutaţie genetică moştenită de la părinţi. Această genă controlează de obicei o enzimă care ajută la descompunerea bilirubinei în ficat. Dacă o persoană are o genă ineficientă, în sângele său se acumulează cantităţi excesive de bilirubină, deoarece corpul nu produce suficientă enzimă hepatică.
Sindromul Gilbert nu provoacă întotdeauna simptome vizibile, iar unele persoane nici măcar nu ştiu că au această afecţiune. De multe ori, boala este diagnosticată abia în timpul vârstei adulte timpurii.
Cu toate acestea, atunci când provoacă simptome, acestea pot fi:
Testarea genetică pentru sindromul Gilbert este recomandată persoanelor cu episoade recurente de icter cu bilirubină neconjugată crescută şi persoanelor cu istoric familial.
Sindromul Gilbert poate predispune la procesarea incorectă sau insuficientă a unor medicamente precum antivirale administrate în HIV, medicamente pentru hipercolesterolemie şi unele chimioterapice.
Persoanele care suferă de acest sindrom nu necesită tratament medicamentos, însă este recomandat să evite medicamentele care interacționează cu bilirubina: ampicilina, salicilații, furosemidul sau ceftriaxona.
Schimbările efectuate la nivelul stilului de viață și mai ales al alimentației, pot elimina, în timp, hiperbilirubina. Persoanele care suferă de acest sindrom ar trebui să evite zaharurile simple, alcoolul, alimentele procesate, proteinele de natură animală, care acumulează toxinele în ficat.
Pentru că pe măsură ce boala avansează, ficatul se poate deteriora, este foarte important ca cei diagnosticați cu această boală:
Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…
Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…
Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…
Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…
Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…
Hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut” pentru că este o boală tăcută,…