Sindromul de dezangajare cognitivă, o nouă boală psihică? Principalele simptome

Ești adesea cu capul în nori, distras și te plictisești repede de sarcini? Te simți letargic și ai tendința de a nu te concentra pentru o perioadă mai mare de timp atunci când îndeplinești o sarcină? Dacă răspunsul este da, atunci s-ar putea să suferi de sindromul deconectării cognitive (CDS).

CDS (Cognitive Disengagement Syndrome) a fost descris pentru prima dată de psihologi în anii ’60 și ’70, când aceștia au observat că unii oameni manifestă aceste trăsături într-un mod mai accentuat decât alții. Boala constă într-un set de comportamente care depășesc simpla tendință de a visa cu ochii deschiși sau a fi mai lent din fire.

Impact în viaţa de zi cu zi

Ceea ce diferențiază aceste trăsături de o simplă personalitate este impactul semnificativ pe care îl au asupra vieții de zi cu zi, performanței academice și interacțiunilor sociale, arată sciencealert.com.

Spre deosebire de visatul ocazional experimentat de oricine, persoanele cu CDS se luptă să rămână concentrate pe sarcini pentru perioade mai lungi. Nu este vorba doar de neatentie sau lipsă de motivație, ci despre un tipar persistent care poate împiedica succesul în diverse aspecte ale vieții.

Sursă foto: Shutterstock

Spre deosebire de ADHD (Tulburarea de Hiperactivitate cu Deficit de Atenție), care include și hiperactivitate și impulsivitate, CDS se caracterizează printr-un „tempo cognitiv lent” – o denumire anterioară a sindromului.

Separare de ADHD

Deși nu este încă recunoscut oficial ca o tulburare distinctă a atenției în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-5), numeroase studii susțin că merită o atenție separată față de ADHD.

În comparație, persoanele cu ADHD se pot concentra pe o activitate anume, dar se pot distra ușor și își schimbă focalizarea. Cei cu CDS au dificultăți în a se concentra încă de la început.

Diagnosticarea CDS este încă în curs de dezvoltare, deoarece nu există criterii oficiale. Totuși, psihologii folosesc adesea chestionare și observații comportamentale pentru a evalua simptome precum visatul frecvent cu ochii deschiși, ceața mentală și viteza lentă de procesare a informației.

Copiii cu CDS sunt adesea descriși de părinți și profesori ca fiind „aiuriți” sau având nevoie de mai mult timp pentru a răspunde la întrebări și a finaliza sarcini. Viteza lentă de procesare înseamnă că persoanele afectate au nevoie de mai mult timp pentru a asimila informațiile, a le înțelege și a răspunde.

Informaţia, procesată mai lent

Acest lucru nu are legătură cu inteligența sau efortul depus – creierul lor pur și simplu procesează informația la un ritm mai lent.

Managementul simptomelor CDS se bazează pe terapii cognitive comportamentale (CBT) pentru a dezvolta metode mai eficiente de concentrare. De asemenea, se recomandă schimbări ale stilului de viață, cum ar fi un program de somn stabil și exerciții fizice regulate.

Una dintre cele mai mari provocări este lipsa de informare. Mulți oameni, inclusiv unii profesioniști din domeniul sănătății, pot eticheta greșit CDS drept lene sau lipsă de implicare. Această stigmă poate împiedica persoanele afectate să solicite ajutorul de care au nevoie, potrivit sursei citate de adevarul.ro.

Studiile sugerează că prevalența CDS ar putea fi similară cu cea a ADHD, care afectează aproximativ 5% – 7% dintre copii. Acest lucru înseamnă că un număr semnificativ de persoane ar putea lupta cu simptomele CDS fără să fie conștiente.

Recent Posts

Seniorii care pot primi un ajutor de 500 de lei de la Guvern. Trebuie să depună actele până pe 15 octombrie

Creșteri semnificative ale costurilor pentru energie au fost anunțate pentru această iarnă. În acest context,…

11 minute ago

Scene dramatice: tânără de 27 de ani a făcut infarct și a murit la birou. Colegii aduc acuzații GRAVE

Un incident tragic a avut loc în București, unde o tânără de 27 de ani…

41 de minute ago

ZI NEAGRĂ în mass-media românească. Iubit și apreciat de toată lumea, jurnalistul s-a stins din viață

Jurnalistul Ioan Ceaușescu, fondatorul Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST, a decedat în timp…

o oră ago

O furtună solară URIAȘĂ se îndreaptă spre Pământ. Este a doua cea mai puternică explozie din actualul cliclu solar

Veți vedea aurora boreală în acest weekend? Luminile Nordului ar putea fi văzute  sâmbătă și…

2 ore ago

Documentele care NU VOR MAI FI necesare pentru pensionare. De când intră în vigoare reglementarea anunțată oficial de Ministerul Muncii

Noua lege a pensiilor va simplifica procesul de recalculare pentru mulți pensionari, care nu vor…

2 ore ago

ANM, anunț de ultimă oră: cod galben de furtună severă. De când se vor crește din nou temperaturile? Prognoza meteo detaliată pe luna octombrie

Meteorologii au emis, vineri, o informare de ploi moderate cantitativ şi vânt cu intensificări de…

3 ore ago

Citeste si: