Din cuprinsul articolului
Sindromul de anxietate Covid-19. Pe măsură ce restricțiile se relaxează, în diferite locații, unora li se pare extrem de dificil să se readapteze la viața „normală”. În ciuda vaccinării și a scăderii prevalenței bolii, unele persoane experimentează ceea ce oamenii de știință numesc sindromul de anxietate COVID-19.
Simptomele acestui sindrom imită simptomele altor tulburări de sănătate mintală, inclusiv anxietatea, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) și tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).
Profesorii Ana Nikčević de la Universitatea Kingston din Londra și Marcantonio Spada de la Universitatea London South Bank au dezvoltat conceptul de sindrom de anxietate COVID-19.
Într-o lucrare care apare în Psychiatry Research, în octombrie 2020, profesorii Nikčević și Spada prezintă caracteristicile sindromului de anxietate COVID-19. Acest sindrom se manifestă ca fiind incapacitatea de a părăsi casa din cauza temerilor legate de COVID-19, verificarea frecventă a simptomelor în ciuda faptului că nu se află într-un scenariu cu risc ridicat și evitarea situațiilor sociale sau a altor persoane.
Cercetătorii notează că persoanele cu acest sindrom tind să experimenteze stres post-traumatic crescut, stres general, anxietate, anxietate legată de sănătate și gânduri sucidiare.
Cercetătorii sugerează că, la unii oameni, izolarea, teama de a contracta SARS-CoV-2 și incertitudinea în timpul pandemiei ar fi putut duce la apariția simptomelor care alcătuiesc acest nou sindrom.
Ei speculează, de asemenea, că persoanele cu nevrotism ridicat pot avea riscuri mai mari de a dezvolta sindromul. În plus, persoanele cu tendințe de tulburarea obsesiv-compulsivă pot fi, de asemenea, mai expuse riscului, deoarece preocupările privind COVID-19 pot amplifica starea.
„Există o normalitate a fricii de pandemie, deoarece virusul poate fi mortal. Problema apare dacă dezvoltăm un model comportamental excesiv care ne ține ancorați în frică. Mă aștept să existe grupuri de oameni care, chiar și după ce vor fi vaccinați, își vor face griji, în permanență, cu privire la COVID-19 și vor evita orice lucru care le poate crește riscul, ” a explicat, pentru MNT, psihologul Lee Chambers.
Pentru a identifica sindromul de anxietate COVID-19, profesorii Nikčević și Spada au dezvoltat un nou instrument de evaluare numit scala sindromului de anxietate COVID-19 (C-19ASS).
Acest instrument de evaluare poate ajuta persoanele care se confruntă cu această formă de anxietate să acceseze sprijinul de care au nevoie.
Potrivit Chambers, există multe modalități de a face față sindromului de anxietate COVID-19:
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…