Sari la conținut

Sindromul colonului iritabil. Medic „E important să facem asta pe stomacul gol”

Sindromul de colon iritabil

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o tulburare comună care afectează intestinul gros. Semnele și simptomele includ crampe, dureri abdominale, balonare, gaze și diaree sau constipație sau ambele. IBS este o afecțiune cronică pe care va trebui să o gestionați pe termen lung.

Doar un număr mic de persoane cu IBS au semne și simptome severe. Unii oameni își pot controla simptomele gestionând dieta, stilul de viață și stresul. Simptomele mai severe pot fi tratate cu medicamente și consiliere.

IBS nu provoacă modificări ale țesutului intestinal și nu crește riscul de cancer colorectal.

Simptome

Semnele și simptomele IBS variază, dar sunt de obicei prezente pentru o lungă perioadă de timp. Cele mai frecvente includ:

  • Dureri abdominale, crampe sau balonare care sunt legate de trecerea unei mișcări intestinale
  • Modificări ale aspectului mișcărilor intestinale
  • Modificări ale frecvenței cu care aveți mișcări intestinale

Alte simptome care sunt adesea legate includ balonare, gaz crescut sau mucus în scaun.

„Atunci când suferim de sindromul intestinului iritabil este clar că la nivelul intestinului este o inflamaţie. Sunt mai multe metode, iar acestea diferă în funcţie de persoană.

Primul pas este să curăţăm colonul printr-o alimentaţie fără aditivi, fără conservanţi şi fără mult zahăr. Dacă se poate să luăm carbohidraţii doar din sursele naturale.

Mai putem apela şi la un antiinflamator, precum curcuma. Mai putem să luăm colostrul bovin, care vindecă intestinul”, a spus medicul Simona Carniciu la Antena 3.

Ce se întâmplă în organism când suferim de intestin iritabil

„Se poate ajunge la o stare de inflamaţie generală, care să ducă la multe probleme de sănătate. Dacă avem acest intestin iritabil este foarte important să mâncăm cât mai natural.

Produsele lactate nu sunt cele mai indicate. Lactatele dăunează celor care suferă de sindromul colonului iritabil. Chiar dacă nu există o intoleranţă la lactoză, intestinul poate avea o problemă cu acestea, de aceea este bine să reducem cantitatea de lactate în general.

Cum evităm balonarea când avem sindromul intestinului iritabil

Trebuie să mâncăm puţin. Doamnele ar putea lua pe stomacul gol o lingură de ulei de măsline. Se poate pune şi zeamă de lămâie.

Apa cu lămâie ajută foarte mult. La fel şi ghimbirul. Ne putem face dimineaţa o limonadă cu mentă şi ghimbir.

Extrem de important pentru a evita balonare este să nu amestecăm foarte multe tipuri de alimente. Dacă mâncăm un sote de legume să fie ba cu o felie două de legume, ba cu o friptură.

Trucuri care ajută la constipaţie

În momentul în care apare diareea, atunci este deja o problemă. Este nevoie să luăm suplimente sau medicamente pentru a reduce simptomele. În momentul în care se identifică acest simptom, imediat să notăm pe o hârtie ce a provocat acea diaree.

În cazul constipaţiei, ideal ar fi să consumăm un smoothie de dimineaţă care să conţină un fruct pentru gust, lapte vegetal şi câteva linguri de pseudocereale (hrişcă, quinoa).

Apa cu lămâie, ghimbir şi puţină mentă este foarte bună. Menta ajută la problemele digestive în general. Ea reglează problemele acolo unde sunt”, a mai spus medicul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel