Din cuprinsul articolului
Sindicatul Medicilor Promedica: „Mulți medici seniori au murit în timpul gărzilor/ Dacă vârsta de pensionare crește, medicii tineri nu vor mai avea unde să lucreze”
Potrivit proiect. OUG, aflat în transparență decizională: la art. 391 (alin.1), vârsta standard de pensionare pentru medici va fi de 67 de ani. În acest context, reprezentanții Promedica susțin că medicii tineri vor găsi și mai greu posturi libere, în spitalele publice.
„Este binecunoscută problema de care se lovesc medicii tineri din România: nu găsesc posturi libere, în spitalele publice, după încheierea studiilor, pentru că sunt blocate. Sectorul public trebuie să funcționeze non-stop și să se bazeze pe predictibilitate. Să nu crești vârsta de pensionare, nu înseamnă că încalci dreptul la muncă unei categorii ce încă vrea să muncească.
Medicii au libertate profesională. După vârsta de pensionare au posibilitatea să lucreze în sistemul privat de sănătate. În același timp, medicii care au împlinit vârsta de pensionare pot colabora în continuare cu spitalele care au nevoie de ei, dar în baza unui PFA sau CMI, fără să fie angajați și să blocheze posturile medicilor tineri.
Dacă vârsta de pensionare crește, medicii tineri nu vor mai avea unde să lucreze, agravând situația existentă. Sunt mulți medici tineri care acum lucrează cu spitalele de stat în baza unui PFA, pentru că posturile sunt blocate. Agravând această situație, blocând și mai mult posturile, statul român nu face decât să continue să își alunge medicii tineri în alte state, unde li se oferă locuri de muncă stabile”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Promedica.
Pentru funcționarea liniilor de gardă medicii tinerii sunt mult mai potriviți, ori menținerea în sistem a medicilor seniori va bloca și liniile de gardă, mai spun reprezentanții Sindicatului Promedica.
„Sunt multe exemple de medici seniori care au murit în timpul gărzilor. Pe de altă parte, cu toții asistăm la situații în care unii medici vârstnici refuză, din diverse motive, să mai facă gărzi și astfel munca, stresul, apăsarea rămân pe umeri medicilor mai tineri din secție/clinică, care sunt tot mai puțini și cu un volum tot mai mare de muncă.
O altă idee propusă de sindicat și discutată în trecut a fost scutirea de gărzi a medicilor, după împlinirea vârstei de 60 de ani. O decizie de acest fel are putea oferi tinerilor medici mai multe șanse de muncă și integrare”, se mai arată în comunicatul de presă remis, marți, de Sindicatul Medicilor Promedica.
De asemenea, în trecut, Sindicatul Promedica s-a opus și pentru mărirea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, la cerere, în cazul medicilor.
„O excepție legată de pensionare o pot reprezenta cazurile de forța majoră. Spre exemplu, în zonele unde este un real deficit de medici, cei care au peste 65 de ani ar putea lucra în continuare”, susține Sindicatul Promedica, care crede că pot fi găsite soluții pentru toate aceste situații, „atât timp cât există deschidere pentru dialog social, colaborare, comunicare”.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…