Din cuprinsul articolului
Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că va continua protestele, deși guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care acordă indemnizații pentru serviciile de gardă efectuate de medici, precum și pentru asigurarea continuității în zilele libere de celelalte categorii de personal medical.
,,Guvernul a considerat că niscaiva mărunțiș (și acesta doar simulat) este suficient pentru a repara inechitățile salariale ale angajaților din Sănătate și impactul inflației asupra puterii de cumpărare a salariilor (pentru o inflație de cca. 42% a simulat o creștere a unora dintre veniturile salariale cu cca. 2%)”, susțin reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară.
Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern la sfârșitul lunii trecute prevede sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru gărzile efectuate de medici.
,,Orele de gardă trebuie să fie plătite corect. Acesta este un lucru care trebuie să se întâmple. Munca trebuie plătită. Modalitatea prin care se rezolvă această doleanță sigur ține de activitatea sindicală. Ne dorim ca medicii care fac de gardă, să-și primească retribuția corectă”, preciza la finalul lunii trecute prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, specificând că instituția pe care o reprezintă nu este o organizație sindicală, dar este de partea medicilor.
Potrivit primului studiu și cel mai mare din România, realizat de Colegiul Medicilor din România (CMR), cu sprijinul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, din cadrul Universității București 58% dintre medici cu vârste sub 35% de ani acuză burnout.
Plata gărzilor nu rezolvă în totalitate problemele medicilor care fac gărzi și nici a personalului medical. ,,Medicii sunt epuizați, după 12 ore de gardă mai stau încă șase-opt ore în spital, practic după gardă nu se respectă acel timp de repaus în unele instituții”, a atras atenția prof. dr. Daniel Coriu, potrivit 360medical.ro.
Asistenții medicali ar trebui să primească, potrivit noii OUG, 500 de lei plus maxim 300 de lei pentru activitatea din zilele libere și sărbători legale, iar celelalte categorii de personal, maxim 300 de lei pentru activitatea din zilele libere și sărbători legale.
,,OUG nr. 63/2023 nu poate fi aplicată nici măcar angajaților din Sănătate. Motivul este unul evident pentru oricine are minime cunoștințe în legislația aferentă salarizării: deoarece drepturile salariale din această OUG au fost considerate „indemnizații lunare”, nu drepturi salariale specifice, cum era firesc, ele fac parte din aceeași categorie cu sporurile trebuie introduse în limita de 30% (în care, în majoritatea spitalelor nu încap nici sporurile peste limita minimă)”, a explicat Federația Solidaritatea Sanitară.
Pe 6 iulie 2023 sindicaliștii vor picheta spitalele la nivel național, urmând ca pe pe 12 iulie să protesteze în Piața Victoriei din București.
,,Guvernul se arată indiferent față de setul de revendicări care reprezintă interesele tuturor angajaților din Sănătate, înaintat de Federația „Solidaritatea Sanitară”. Este perioada în care se elaborează noua lege a salarizării, ceea ce se întâmplă acum influențând în mod decisiv ierarhiile salariale din noua lege”, a precizat Consiliul de Coordonare al Federației Solidaritatea Sanitară.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…