Simulare: Cum ar fi afectată România de un nor radioactiv

Simulare: Cum ar fi afectată România de un nor radioactiv în cazul unei catastrofe nucleare. Iată explicațiile ing. Petre Min, CNCAN.

Inginerul Petre Min, coordonatorul Compartimentului de Urgențe Radiologice CNCAN, a prezentat, la Antena 3, simularea făcută în acest weekend, de specialiștii români, pe un potențial nor radioactiv.

Așadar, în cazul unui incident la centrala nucleara Zaporojie din Ucraina, lucrurile ar arăta cam așa, potrivit reprezentantului Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

„Vedeți, această simulare este făcută pe culori, care să înțelegem care sunt potențialele consecințe dacă la Zaporojie se va întâmpla ceva.

Atâta timp cât vom rămâne în zona albastră și zona verde, consecințe radiologice nu ar pune în pericol sănătatea oamenilor”, a explicat Inginerul Petre Min, la Antena 3.

„Simularea este făcută pentru data de ieri și dată de astăzi. Dacă ar fi avut loc un eveniment pe acel amplasament, cam asta ar fi fost direcția. În 24 de ore, acel potențial nor radioactiv, nu ar fi atins granițele României.

Ne situăm cu norul în partea de Nord, deasupra României. Chiar dacă ar fi continuat acest traseu, se întinde pe culoarea albastră, care conform calculelor este o culoare de siguranță.

Simulările se fac de la începutul războiului

Traiectoria norului radioactiv este influențată de condițiile meteo. Direcția vântului este foarte importantă și viteză vântului. Sunt și alți parametri care pot influență.

În primul rând, modul de dispersie al materialului radioactiv în aer. Dar, prin prisma faptului că suntem la o distanță de aproximativ 800 de km de această centrală, avem o marjă foarte mare de siguranță. Dispersia până în granițele țării noastre este destul de mare.

Facem aceste simulări de când armata rusă a ocupat Ucraina. Și nu a fost nicio evoluție în ceea ce privește funcționarea instalației. Când facem acest simulări caculăm probabilitatea pentru un accident din cauza nefuncționării sistemelor.

În primul rand, ar trebui să mergem pe premisa că, atât Rusia și Ucraina, înțeleg ce reprezintă consecințele unui accident și nu ar pune în pericol funcționarea instalației”, a mai explicat inginerul Petre Min la Antena 3.

 

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

3 ore ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

3 ore ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

4 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

4 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

5 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

5 ore ago

Citeste si: