Simți furnicături în mâini, picioare sau coloană? Ai nevoie de un control neurologic cât mai curând
Din cuprinsul articolului
Furnicături în mâini. Furnicăturile, cât sunt de grave? Uneori ai impresia că tot corpul tău este străbătut de furnicături sau doar anumite zone.
Sunt acestea simptome banale sau reprezintă o problemă reală de sănătate și ai nevoie de recomandările unui neurolog?
În primul rând nu trebuie să te îngrijorezi. Fiecare dintre noi a simțit măcar o dată senzația aceea de ace într-o anumită zonă a corpului. Cel mai des le simțim la nivelul mâinilor sau a picioarelor. De cele mai multe ori, acestea creează un disconfort, noroc ca trec repede!
Atenție! Medicii neurologici susțin că dacă acestea persistă și mai mult, apar constant la nivelul gâtului sau al spatelui și senzația coboară ușor spre picioare, atunci trebuie să faci un control medical. Este adevărat, de regulă, de vină este postura incorectă pe care majoritatea o adoptăm la birou, însă în spatele acestor simptome se pot ascunde afecțiuni grave, de exemplu, pot fi debutul unei artrite.
Ce afecțiuni se pot ascunde în spatele furnicăturilor
Anxietatea. Atunci când ești stresată este foarte posibil să te lupți cu furnicături fie la nivelul gâtului, fie al spatelui sau la nivelul picioarelor. Însă, specialiștii spun că atunci când de vină este anxietatea acestea sunt de fapt, numai o manifestare organică a propriilor neliniști, frustrări, griji. În astfel de situații, de ajutor îți pot fi suplimentele de magneziu, calciu și vitamina B. Însă, un control tot trebuie să faci, fiindcă numai medicului poate exclude o cauză reală sau poate stabili dacă anxietatea este vinovată.
Anumite probleme de circulație. Mai exact, acele furnicături care apar atunci când îți ții picioarele încrucișate mai mult timp, când porți șosete care te incomodează fiindcă sunt prea strâmte sau cele care apar în timpul nopții pot fi cauzate de circulația venoasă defectuoasă la nivelul picioarelor. În cazul în care acestea devin constante este bine să mergi la medic și să primești un tratament adecvat.
Polinevrita. Dacă furnicăturile sunt difuze și persistente în picioare sau în mâini, poate să fie vorba de polinevrită. Aceasta este o afecțiune a sistemului nervos periferic determinată de existența diabetului zaharat, efectul secundar al unor medicamente, consumul abuziv de alcool sau boli inflamatorii. Vestea bună este că, de regulă, polinevrita dispare de la sine.
Carența de vitamine. Atunci când furnicăturile se manifestă la ambele mâini este probabil un deficit, o carență de vitamine în corp. De cele mai multe ori lipsa vitaminei B poate duce la oboseală accentuată și implicit, la astfel de manifestări. Atenție! Numai cu ajutorul analizelor de sânge pot să fii sigură că este vorba despre o carența de vitamine, iar tratamentul constă în schimbarea dietei sau în administrarea de suplimente care pot ameliora simptomatologia.
Sindromul de tunel carpian. Scrii foarte multe sau ai un job care presupune să lucrezi non-stop la calculator? Ei, bine, în acest fel este foarte posibil să ai o compresie la unul dintre nervii încheieturii și de aceea să ai furnicături. În astfel de situații trebuie să mergi la medic, să faci o electromiogramă și o ecografie care să ducă la stabilirea diagnosticului de sindrom de tunel carpian. Din păcate, uneori este cazul să-ți schimbi și modul în care lucrezi, fiindcă acest diagnostic nu trece ușor. Va fi nevoie să faci multe ședințe de fizioterapie și este posibil ca medicul specialist să-ți prescrie un tratament cu antiinflamatoare.
Diabetul zaharat. Atunci când nivelul zahărului din sânge crește, așa cum se întâmplă la cei cu diabet zaharat, este posibil să simți furnicături în corp, mai ales la picioare. În astfel de situații trebuie să mergi la medicul diabetolog să vezi dacă tratamentul tău nu trebuie schimbat.