Din cuprinsul articolului
Simt furnicături în picioare. Durerile și furnicăturile la nivelul picioarelor pot fi semnele unei hernii de disc. Hernia de disc poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivelul inferior al coloanei (zona lombara). Uneori hernia de disc apare la nivelul gatului (cervical) si mai rar toracic.
Coloana vertebrala este compusa dintr-o serie de oase care se numesc vertebre, legate intre ele printr-undisc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros si rezistent si un tesut gelatinos elastic situat in centrul discului. Un disc intervertebral sanatos este ca un amortizor, care confera coloanei vertebrale o protectie la socurile produse de miscari ample, cum ar fi fuga, saritul sau ridicarea unor greutati. Punctul slab al inelului exterior se afla direct sub radacina nervului spinal si de aceea hernierea in aceasta zona va determina o compresie directa asupra nervului.
Daca discurile sunt indemne, au rol de amortizare a socurilor si de a mentine coloana vertebrala flexibila. Cand aceste discuri se deterioreaza in urma accidentelor sau a imbatranirii, vor iesi in exterior sau se vor rupe, proces numit hernie de disc.
Daca inelul exterior este lezat (ranit) prin traumatisme, slabit prin imbatrinire sau ca urmare a unor boli degenerative, poate da posibilitatea nucleului gelatinos, care se afla sub presiune, sa proemine (hernie contenta) sau sa iasa din disc (hernie prolabata), ceea ce duce uneori la compresiunea nervilor sau a maduvei spinarii, producand dureri, amorteala sau slabiciune in membre. In unele cazuri, simptomele pot fi ameliorate prin tratamente conservative cum ar fi medicamente, infiltratii, repaus la pat si fizioterapie.
Hernierea discului – o parte din materialul gelatinos care umple discul poate patrunde in fisurile din capsula. Discul se umfla si depaseste vertebrele.
Ruptura de disc – materialul din interiorul discului trece de capsula.
Fragment liber – fragmente de disc rupt se pot desprinde in totalitate si sa ajunga in canalul vertebral (canalul vertebral este canalul care se formeaza prin suprapunerea mai multor vertebre; in acest canal se află maduva spinarii)
Simptomele depind de pozitia si marimea herniei de disc si existenta sau nu a compresiunii nervului :
Simptomele herniei de disc lombare :
Medicul examinator va evalua simptomele de durere de spate si de picior, printr-o examinare fizica si anamnestica.
Testele imagistice vor ajuta la confirmarea diagnosticului de hernie de disc :
Imagistica prin Rezonanta Magnetica este preferata de obicei Tomografiei Computerizate pentru diagnosticarea herniilor de disc situate in regiunea lombara.
Radiografiile osoase, in general nu sunt necesare pentru diagnosticarea herniilor de disc.
Alte analize de genul testarilor de sange se pot realiza pentru a exclude alte conditii medicale.
In majoritatea cazurilor de hernie de disc este eficient tratamentul nechirurgical :
Daca simptomatologia nu se amelioreaza sau nu dispare dupa 6 saptamani, trebuie avut in vedere tratamentul chirurgical.
Articol realizat de dr. Horia Stoicescu, medic specialist chirurgie generala pentru cdt-babes.ro.
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…