Din cuprinsul articolului
Urinarea frecventă este un simptom precoce comun al diabetului. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate de glucoză din sânge duc la trecerea excesului de glucoză din sânge în urină. Acest lucru nu numai că atrage apă suplimentară în urină, dar crește și senzația de sete. Ca atare, ambii factori contribuie la urinarea mai frecventă.
Diabetul descrie un grup de afecțiuni care afectează modul în care organismul procesează nivelurile de glucoză din sânge. Aceasta se referă la o măsură a zahărului din sânge pe care organismul o folosește pentru a alimenta celulele cu energie. Atunci când corpul unei persoane nu își poate controla glicemia, aceasta poate prezenta glicemie crescută sau scăzută, care poate prezenta multe simptome diferite.
Cele două tipuri principale de diabet includ tipul 1 și tipul 2. Pe lângă urinarea frecventă, alte posibile simptome precoce ale afecțiunii pot include sete extremă, oboseală și modificări ale vederii.
Termenul diabet derivă din cuvântul grecesc antic care înseamnă „sifon” sau „a traversa”. Aceasta se referă la debitul excesiv de urină fiind un simptom comun al diabetului zaharat. Acesta este motivul pentru care diabetul insipid poartă un nume similar, deoarece provoacă și urinare excesivă.
Diabetul zaharat apare de obicei din cauza problemelor cu insulina. Acest hormon este responsabil pentru reglarea nivelurilor de glucoză din sânge. În unele cazuri, diabetul de tip 1 se poate dezvolta atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit pancreasul, afectând capacitatea acestuia de a produce insulină. În diabetul de tip 2, o persoană poate dezvolta rezistență la insulină. Aici organismul nu mai răspunde corect la hormon, determinând creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Când insulina nu poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, glicemia unei persoane va crește. De obicei, rinichii sunt capabili să filtreze și să reabsorbă glucoza din sânge.
Cu toate acestea, deoarece cantitatea de glucoză din sânge este foarte mare, depășește capacitatea rinichilor. Deoarece aceste organe nu pot filtra atât de multă glucoză, ele excretă excesul în urină. Cu toate acestea, glucoza este o substanță dizolvată, ceea ce înseamnă că atrage și apa în urină din cauza osmozei, rezultând mai multă urină.
În plus, prin atragerea de lichid din alte țesuturi, va provoca, de asemenea, deshidratare. Ca urmare, va apărea și o sete crescută, ceea ce va contribui, de asemenea, la urinarea mai frecventă pe măsură ce sunt consumate mai multe lichide.
Acesta este motivul pentru care unii oameni pot descrie, de asemenea, principalele simptome ale diabetului ca fiind „trei poli”. Ele se referă la:
Pe lângă vizitele mai dese la baie, diabetul poate afecta urina și în alte moduri. Aceasta poate include:
În plus față de cele de mai sus, alte posibile simptome ale diabetului zaharat pot include:
Dacă o persoană prezintă simptome care ar putea indica diabet, un medic poate efectua teste pentru a diagnostica afecțiunea. De obicei, aceste teste implică măsurarea nivelului de glucoză din sânge și pot include:
În afară de diabet, urinarea frecventă poate fi, de asemenea, un simptom sau efect secundar al altor afecțiuni sau circumstanțe, cum ar fi:
Când o persoană urinează frecvent din cauza diabetului, urina poate avea un aspect tulbure și un miros dulce din cauza prezenței glucozei. De asemenea, poate avea un aspect spumant dacă există proteine în urină.
Sarmalele de post sunt preparate tradiționale românești, perfecte pentru perioadele de post sau pentru cei…
Noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, a adus schimbări semnificative în ceea ce privește…
Cazurile de Alzheimer, forma cea mai comună de demență, continuă să crească la nivel global,…
Cum se acordă pensia de urmaș. Din septembrie 2024, noua lege a pensiilor, legea 360/2023,…
Milioane de oameni sunt diagnosticați cu demență, o boală care distruge treptat memoria, abilitățile de…
Visele despre aceeași persoană pot avea multiple semnificații iar interpretarea lor depinde de contextul personal…