Din cuprinsul articolului
Boala Alzheimer – Această boală periculoasă se poate manifesta în multe moduri neobișnuite. În plus, simptomul poate fi ușor ignorat prin confundarea sa cu apropierea menopauzei. Dr. Rebecca Thurston spune că acest simptom este transpirația nocturnă.
Simptomele bolii Alzheimer
Simptomele tipice ale bolii sunt familiare pentru mulți, este dificil să le confundați cu altceva. O persoană începe să uite nume și date, devine confuză în activitățile sale obișnuite, poate să nu realizeze nici măcar ce zi este sau ce făcea cu câteva minute în urmă. În cazuri deosebit de grave, pacienții nu îi recunosc nici măcar pe cei apropiați; pot fi chiar speriați de propria reflexie în oglindă. În acest caz, sprijinul familiei și ajutorul unui neurolog competent sunt importante.
Adesea, boala este precedată de semne de alarmă pe care de obicei le respingem. Un grup de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh a efectuat un studiu, apoi a ajuns la o concluzie: o femeie ar trebui să fie precaută dacă este îngrijorată de bufeurile frecvente noaptea.
Experimentul a implicat 250 de femei de vârstă mijlocie. Toate au fost testate pentru biomarkeri ai bolii Alzheimer. Experții au evaluat bufeurile nocturne cu ajutorul unei monitorizări speciale a conductanței pielii. în urma observațiilor, aceștia au descoperit o legătură între senzațiile frecvente de lipsă de aer și căldură pe timp de noapte și riscul de Alzheimer. Potrivit cercetătorilor, cu cât bufeurile apar mai frecvent, cu atât crește probabilitatea de a dezvolta această boală periculoasă.
„Femeile care experimentează bufeuri frecvente în timpul somnului ar trebui să ia măsuri mai serioase pentru a preveni demența”, spune unul dintre conducătorii studiului, Dr. Rebecca Thurston.
În plus, bufeurile nocturne frecvente pot indica posibile probleme cardiace. Și aici, însă, totul este individual, asigură oamenii de știință. Dacă vă dați seama că suferiți de bufeuri nocturne, nu este loc de panică. Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să contactați un ginecolog. Probabil, medicul vă va prescrie un tratament și simptomul neplăcut va dispărea.
„Dacă medicul asigură că schimbările hormonale din organism nu au început, atunci va fi necesară o examinare amănunțită a corpului. Puteți începe cu terapeutul, descriindu-i plângerile comune. Nu va strica să vedeți un endocrinolog și un neurolog, mai ales dacă medicul curant consideră că este necesar”, spune expertul.
Alte simptome ale bolii la care trebuie să fiți atenți includ:
- Afectarea memoriei;
- dificultăți în învățarea de noi abilități;
- probleme cu gândirea abstractă și concentrarea;
- indiferență față de evenimentele curente;
- neatenție;
- tulburări de orientare în spațiu;