Din cuprinsul articolului
Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea generală a organismului. Acesta este implicat în formarea oaselor, a țesuturilor, ajută funcțiile cerebrale, hepatice și are proprietăți antibacteriene și antiseptice. Deficitul de zinc poate altera starea de sănătate, motiv pentru care este esențial să îi recunoști simptomele.
Zincul îndeplinește o multitudine de funcții la nivelul întregului organism. Fără acesta, corpul nostru nu ar putea funcșiona în mod corespunzător, iar anumite caracteristici ar fi complet afectate în urma deficitului.
Rolul zincului în organism:
Simptome deficit de zinc:
Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, susține că deficitul de zinc poate altera simțul gustului și mirosului. Astfel, persoanele care nu au suficient zinc în organism pot observa modificări ale percepției acestor simțuri.
„Viața are alt gust cu un strop de zinc.
Prezent cu predilecție în alimentele de origine animală (de unde se absoarbe foarte eficient), zincul este un mineral cu rol esențial în creștere și dezvoltare, pentru funcționarea sistemului nervos și reproducător, asigură rezistența la boli și…percepția gustului.
De prezența zincului depinde funcționarea numeroaselor enzime implicate în metabolism, printre care și gustina, o enzimă secretată de glandele salivare. Dr. Hentkin, specialist la Clinica de gust și miros din Washington, a studiat rolul gustinei în relația dintre nutriție și plăcere. El a demonstrat că zincul este indispensabil pentru percepția gustului, atât la nivelul gurii, cât și la nivelul creierului.
Carența de zinc determină reducerea sintezei de proteine la nivelul papilelor gustative, iar la nivel central percepția și interpretarea plăcerii alimentare pot fi afectate, zonele cerebrale responsabile fiind dependente de zinc. Studiile făcute de dr. Hentkin au arătat eficiența zincului în stimularea gustinei și capacitatea lui de a regenera papilele gustative, dar și ameliorarea senzației gustative și olfactive, care sunt esențiale pentru degustarea optimă a mâncării.
Surse alimentare de zinc? Carne de orice fel, fructe de mare, produse lactate, brânză și ouă. În regnul vegetal avem zinc în semințe, nuci și fructe oleaginoase, linte. De reținut că lactoza și proteinele de origine animală cresc absorția și eficiența zincului, în timp ce fitații din cereale au efect inhibitor. Și dacă tot vorbim de plăcere, ciocolata este o excelentă sursă de zinc”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…