Din cuprinsul articolului
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie. Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.
Există o serie de factori de risc, precum greutatea excesivă, vârsta de peste 45 de ani și sedentarismul, care pot duce la diabet de tip 2. Pentru aceşti bolnavi, medicii recomandă o dietă strictă, cu alimente sărace în carbohidraţi şi zaharuri.
Medicul endocrinolog Zuhra Pavlova spune că, în cazul diabetului zaharat tip 2, vocile oamenilor se pot schimba. „La pacienții cu diabet zaharat de tip 2, vocea se schimbă uneori. Acest fapt a fost stabilit de oamenii de știință canadieni”, spune medicul.
Dr. Pavlova precizează că oamenii de știință au descoperit că odată cu dezvoltarea diabetului la bărbați, tremurul vocii crește și timbrul se schimbă, în timp ce la femei acesta devine diferit. „La diabetici, vocea devine adesea răgușită, iar uneori dispare complet”, notează specialistul.
Medicul a explicat că vocea în diabet se modifică din cauza concentrației mari de glucoză din sânge, care deteriorează fibrele musculare ale corzilor vocale.
Dacă o persoană cu diabet dezvoltă o tulburare de anxietate, vocea sa se poate schimba și mai mult, a explicat medicul.
Cercetările științifice evidențiază legătura dintre obiceiurile alimentare și riscul de diabet. Cel mai adesea este utilizat termenul „indice glicemic”, care reflectă efectul alimentelor asupra nivelului de zahăr din sânge. Alimentele cu un indice glicemic ridicat cresc nivelul zahărului din sânge mai rapid, ceea ce poate contribui la dezvoltarea rezistenței la insulină și, prin urmare, la creșterea riscului de diabet.
Pentru a reduce riscul de diabet printr-o alimentație adecvată, este important să includeți în dietă alimente cu un indice glicemic scăzut. Acestea includ fructele și legumele, cerealele, nucile și leguminoasele, care asigură o eliberare constantă de zahăr în sânge și vă mențin să vă simțiți satul mai mult timp.
Fibrele joacă, de asemenea, un rol important în gestionarea riscului de diabet. Ele ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea absorbției glucozei. Alimentele bogate în fibre includ fructele, legumele, cerealele integrale și nucile. Limitați-vă aportul de carbohidrați rafinați, grăsimi saturate și grăsimi trans, mai recomandă specialistul.
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…