Sari la conținut

Simptomul neobişnuit al diabetului care apare în timpul meselor

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste limite normale şi uneori simptomele sunt neobişnuite.

Există două tipuri de diabet: Diabetul de tip 1 înseamnă că organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină. Medicii diagnostichează de obicei această afecțiune la copii și adulți tineri.
Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip și înseamnă că organismul dumneavoastră nu utilizează insulina în mod corect. Șansele de a face boala cresc dacă sunteți supraponderal sau obez sau dacă alte persoane din familia dumneavoastră au diabet. Specialiştii spun că ambele tipuri de diabet au unele dintre aceleași semne de avertizare.

„Semnal roşu” transmis de corp

Sete excesivă

Deşi se crede că primele simptome ale diabetului sunt setea și urinarea frecventă, există un alt semnal „roșu” care poate indica faptul că există un dezechilibru în sistemul dvs. endocrin.

În acest sens, medicul diabetolog Zuhra Pavlova atrage atenţia că este posibil să simțiți disconfort abdominal în timp ce mâncați. Acesta este un semn probabil de gastropareză, una dintre complicațiile diabetului cauzată de vârfurile nivelului de zahăr din sânge.

Este vorba de o tulburare a motilității gastrice, în care evacuarea alimentelor solide este întârziată, iar alimentele nu sunt digerate corespunzător și provoacă simptome neplăcute. O manifestare tipică a acestei tulburări este senzația de sațietate după primele lingurițe mâncate.

Disconfort abdominal în timp ce mâncați

„Simțiți că există aer în stomac sau pur și simplu vă simțiți foarte inconfortabil în timp ce mâncați: aveți senzația că stomacul este plin, aveți eructații, balonare, dureri în abdomenul superior, greață și chiar vărsături”, spune medicul.

La aproximativ 50% dintre pacienții cu diabet, gastropareza debutează acut, la 33%, exacerbările apar periodic, iar la 10%, boala este ciclică.

Gastropareza, o tulburare a motilității intestinale, poate fi tratată cu dietă. Medicul vă sfătuiește să mâncați mai puțin și mai des, să evitați alimentele grase și brânza (acestea nu fac decât să irite stomacul) și să mestecați bine mâncarea.

„Este important să adăugați mai multe fibre, fructe și legume în dieta dumneavoastră. În niciun caz nu trebuie să beți sucuri, care provoacă balonare. De asemenea, este recomandat să reduceți semnificativ consumul de alcool și să renunțați la fumat”, spune specialistul.

Alte simptome ale diabetului

  • Senzația de oboseală constantă;
  • Scăderea în greutate și pierderea masei musculare;
  • Mâncărimi în zona intimă, infecții frecvente;
  • Deteriorarea vederii.

„Dacă constatați astfel de simptome, trebuie să consultați un medic. Medicii recomandă verificarea nivelului de zahăr din sânge o dată pe an, chiar și pentru persoanele absolut sănătoase”, spune specialistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel